Etikettdagmar-ebbesen
Läst 2650 ggr
Hanna-Kristina
2010-10-02, 02:18

Den första oktober lyfter jag på hatten

varje år.

Nu när handen är ledig blir det en virituell födelsedagshälsning också, fast klockan passerat midnatt och din födelsedag således var igår.

Ditt exempel får man leta efter i svenska filmhistorien, Dagmar. Så sent som i november i fjol applåderade biopubliken i Stockholm när du gjorde entré och levererade repliker som ingen annan i "Kristin kommenderar". Det säger ett och annat om en tidlöst fruntimmer!

Lars-Olof
2010-10-02, 14:26
#1

Javisst! Hatten av för Dagmar!

Hon landade på topplistan i Minnenas Journals omröstning om älskade  "rivjärn". Trea närmare bestämt.

I svenskafilmdatabas.se står att läsa:

Hennes konstnärliga paroll var att framställa en vanlig människa med hjärtats humor. Det har även talats om hennes fömåga att spränga farsens trånga ram och förvandla varje roll till en karaktärsstudie och att kunna ge sympati även åt rena "satkärringar". Mycket av hennes storhet låg i hennes speciella mimik, förmågan att snörpa åt munnen när det var något som misshagade och de lite speciella uppfordrande ögonkast hon då åstadkom. Möjligen spelade hon också på sina erfarenheter från ett allt annat än lyckligt privatliv när hon gestaltade alla dessa goda modersliknande gestalter med sitt vresiga yttre. (P O Qvist (2004))

Grosshandlare Lindberg TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet
Upp till toppen