Etikettallmänt
Läst 4445 ggr
Lars-Olof
2013-03-21, 13:39

Årets Tollie Zellman stipendiat utsedd!

Juryn för Tollie Zellman stipendiet har nu sammanträtt och utsett den första stipendiaten. Juryn består av Isabella Anker, Ekmansällskapet, Ralph Nilsson, Birollsällskapet samt Grosshandlare Lindberg, TOFS.
Stipendiet består av en penningssumma – fyrsiffrigt belopp - och ett hedersomnämnande i sociala medier och kanske ett diplom.
Motiveringen lyder:
Genom att skriftligen presentera en av Sveriges största kulturpersonligheter har personen ifråga utfört en kulturgärning som förtjänar stor uppmärksamhet, anser juryn. I boken, som är skriven med frenesi, precision och stort personligt engagemang berättas det om skådespelerskan och primadonnan Tollie Zellmans både tragiska och soliga levnadsöde.
Zellman hade en alldeles särskild stil, både professionellt och privat, den var lika välkänd som oefterhärmlig. Biografin Damen i rosa som publicerades under vintern 2012 är en efterlängtad och sällsynt bok, som berättar om en flydd tid och en älskad skådespelerska.
Vinnaren har lagt ner mycket tid och resurser för att på eget initiativ färdigställa denna biografi, vilket vi är mycket tacksamma för.

2013 års Tollie Zellman stipendium tilldelas Britt-Marie Tygård, Stockholm.

FANFAR!!!

Stockholm 2013-03-18

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Lars-Olof
2013-04-19, 21:54
#1

Tollie-vänner!
Igår sammanstrålade Grosshandlare Lindberg och Isabella Anker med årets Tollie Zellman-pristagare på kafé Sturekatten i Stockholm. Årets pristagare, Britt-Marie Tygård, fick motta blommor, penningar, ett diplom med juryns motivering samt en inramad filmaffisch "Två man om en änka", med Tollie Zellman, Gösta Ekman och Thor Modéen m fl. Pengarna lämnade Britt-Marie omedelbart tillbaka med önskan om att starta en Tollie Zellman-fond för att uppmärksamma någon i Tollies anda nästa år. Britt-Marie återkommer med "statuterna", men det första som nämndes var att det ska bjudas på rosa champagne vid prisutdelningen.
Mer information om Tollie Zellman-fonden kommer i facebook-gruppen Pilsnerfilm och även här, vilket år som helst. Ja, jag menar det!

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

JennieK
2018-03-06, 10:27
#2

Hej å tack för medlemskap ☺ Min farfar va tremänning med Tollie Zellman, så hon hade oxå Värmländskt blod i sig (hennes Pappa Karl Magnus var kyrkomålare från Frykerud som ligger några mil från Karlstad). Jag har börjat intressera mej för hennes liv och börjat titta runt i den skatt hon efterlämnat sig och fann ju även denna sida och ser att det finns/fanns ett Tollie Zellman stipendium, Kul 😊 Själv har jag inte mer historier att berätta om henne men har däremot ett vykort med hennes autograf på och det är roligt att se att teater/skådespelargenerna har gått även genom min farfar som spelade i mycke lokalarevyer på 40 talet och sedan har det gått vidare min pappa och till mej som älskat att vara "klassens clown" och nu har även min kusins 2 tvillingbarnbarn intagit scen på lokal nivå på lilla orten där dom bor, showar och sjunger och är med i alla uppsättningar som produceras.

Upp till toppen