Etikettallmänt
Läst 5038 ggr
Lars-Olof
2015-02-28, 13:53

Filmen UPPSAGD från 1934.

Jag har precis sett filmen Uppsagd från 1934 i regi av Ivar Johansson med Sture Lagerwall, Anna-Marie Brunius, Georg Rydeberg, Nils Lundell, Thor Modéen m fl. Lagerwall och Brunius är kärleksparet i denna film, som fick riktigt sympatiska recensioner;  "säsongens verkliga trumfkort" och "en utmärkt film". Även skådespelarna fick ta del av de fina recensionerna. Filmen är bra tycker jag. Kanske inte riktigt klassisk pilsnerfilm, men Thor Modéen är med - och det är ju ett pilsnerfilmsepitet så gott som något - i en minutlång sekvens och levererar storvulet. Ett "Jag blir tokig!" får vi och ett "Va?". Och så dricks det en pilsner och massor med lättgrogg. Handlingen får ni själva läsa i svenskfilmdatabas.
Regissören Ivar Johansson har jobbat med dubbelexponering i några sekvenser, vilket känns som riktigt kreativt. Dessutom är han själv med i filmen, i den del som inspelningsplatsen faktiskt är Filmstaden Råsunda. Det är filmat exteriört runt Filmstaden, vilket gör mig varm i hjärtat. Och så känner jag igen "portvaktsluckan" från filmen Kyss henne.
Och sen måste jag bara delge er några repliker jag gillar.

"-Det här blir kuckelimuck, må du tro!"

"-Nu är jag 21 år, nu gör jag vad jag vill."

"-Dricker herr Karlsson grogg?
-Häda inte, grosshandlaren!"

Avslutningsvis används ett begrepp i filmen som jag inte är bekant med sen tidigare - "Cocktail-hutt". Societetsgänget ska ut på cocktail-hutt. Är det någon som vet något om det? Annars är det ju riktigt storvulet begrepp.
Cocktail-hutt. Smaka på den. Jo, jag menar det!

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Upp till toppen