Allmänt

Pilsnerfilm utomlands?

2006-02-06 16:08 #0 av: Staffan

Existerar pilsnerfilmen även utomlands, eller är det en alltigenom svensk företeelse? Finns det motsvarigheter? Vad kallas dessa?

Mvh // Staffan

Anmäl
2006-02-06 16:54 #1 av: Kaj

Egentligen är det en svensk företeelse som startades som ett öknamn för svenska kommedifilmer från 1930-talet. Begreppet myntades på ett protestmöte som hölls i Stockholms Konserthus den 25:e feb. 1937. Gräddan av de svenska filmkritikerna var där och tyckte att denna typ av film var under all kritik i handling, genomförande och som underhållningsvärde. Filmerna blev dock fabulösa succeer och senare blev flera av kritikerna tvungna att ta tillbaka sin ståndpunkt då de faktiskt medgav att de nog inte var så dåliga trots allt.

Genren pilsnerfilm i utlandet kan väl diskuteras. Säkert ingen som hört uttrycket i USA eller England kan jag tro men flera av deras stora filmklassiker såsom Helan och Halvan, Flygmalajen mm. skulle med all säkerhet ha klassats som pilsnerfilm i Sverige.

Att tilläggas dock är att pilsnerfilm hade en viss inriktning och handling som gärna följde med i alla filmer. Se tidigare inlägg här i forumet.

Grosshandlare Sjöberg

Anmäl
2006-02-24 15:07 #2 av: Staffan

Tack Kaj för det svaret.

Varför hålls det förresten aldrig några protestmöten i konserthuset nuförtiden? Det borde ju finnas massor att protestera emot... :)

// staffan

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.