Pilsnerfilm på TV

Rättigheter till Pensionat Paradiset

2006-05-15 14:55 #0 av: Tussi

Hejsan!

Jag hoppas på att någon skulle kunna svara på frågan om hur det ligger till med Pensionat Paradiset.Skulle hemskt gärna ha den på ex.DVD,men det verkar vara knivigt. Hur ligger det egentligen till med rättigheter o.s.v ?

Tussi

Anmäl
2006-05-15 15:07 #1 av: Kaj

Det jag har hört om just den filmen är att rättigheterna ägs av en privatperson som inte vill släppa ifrån sig dem. Han vill ha betalt varje gång filmen visas och har ivart fall inte velat sälja rättigheterna vidare.

Lola har du mer information i detta? Kanske Caroline eller någon på Filminstitutet vet.

Anmäl
2006-05-18 00:58 #2 av: Lars-Olof

Pensionat Paradiset finns ej på DVD! Ej heller på VHS.

Rättigheterna ägs av en privatperson vad jag vet, och vi kan bara hoppas att de kanske släpps så småningom.

Det händer ibland att SVT visar den någon gång, men det var länge sen nu.

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2006-05-21 16:10 #3 av: Lars-Olof

AB Stockholmfilm var produktionsbolag och distributör. Pensionat Paradiset var deras enda film (!), enligt Svensk Filmdatabas.

Kommentar Svensk filmografi
 
Denna film är den mest omskrivna av alla 30-talsfilmerna och dess titel blev ett slagord. Pensionat Paradiset blev synonymt med en svensk skräpfilm. Observera att filmen spelades in på SF i Råsunda där producenten hyrt in sig samt att den tekniska standarden inte var helt undermålig. Filmbolaget tog fasta på de negativa omdömen som kom till uttryck och när man efter cirka 18 månader klippte ner filmen för att få den barntillåten, ändrade man titeln till Skärgårdskavaljerer. En av de deltagare som hårt kritiserade filmen i den filmdebatt som blossade upp våren 1937 var författaren Vilhelm Moberg, samme Vilhelm Moberg som efter första TV-visningen i okt 1971 kommenterade filmen med att den verkar efter alla dessa år ganska oskyldig. Måhända därför att TV klippt bort en så kallad lustighet med nazistisk anknytning.

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.