Allmänt

Begreppet Pilsnerfilm

2006-11-06 23:42 #0 av: Lars-Olof

När nämndes begreppet pilsnerfilm för första gången? Och var kommer det ifrån?

En del hävdar att begreppet infördes vid det klassiska Konserthus-mötet, där Sveriges kulturelit raljerade över de svenska undermåliga filmerna, som då producerades.  

"Pilsnerfilm är ett öknamn för en del svenska komedifilmer från 1930-talet", kan vi läsa på Wiikipedia.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Pilsnerfilm

Kan det vara så att "pilsnerfilmerna" är ett uttryck för en cineastisk baksmälla, som blev efter den svenska filmens storhetstid från 1916 och framåt, med Viktor Sjöström och Mauritz Stiller. Filmer som Körkarlen, Erotikon och Gösta Berlings saga hyllades kraftfullt och mycket, både i Sverige och utomlands. Sjöström och Stiller drog till USA och ljudfilmen introducerades. Med Molander, Wallén, Bauman, Rodin och Hildebrand blev det roligare...

 

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2006-12-25 16:47 #1 av: schamyl

Enligt Svenska akademiens ordbok är begreppet pilsnerfilm faktiskt något äldre och belagt redan i slutet av 1933 i källan "SVD(A) 1933, nr 293, s. 22" - dvs. sannolikt Svenska dagbladet. Citatet lyder "Om man blandar lagom mycket pigroman med lagom mycket svenskt skämtlynne så får man en pilsnerfilm, som går."

Ordbokens definition av pilsnerfilm är "(svensk) film av enklaste beskaffenhet, med inslag av tarvlig komik (kring förtäring av pilsner o.d.)."

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.