Allmänt

Projekt Folke Helleberg

2008-07-04 12:36 #0 av: mondeo

Folke Helleberg en av våra mer eller mindre bortglömda filmstjärnor från 1930 och 40 talet, säger jag; Erik Karlsson, racerbåtsförare hoppas jag att ni kanske minns honom.

Hans största roll var i "Pensionat Paradiset" från 1937 Det skulle bli hans stora genombrott hoppades han tyvärr blev det i stället hans stora nederlag. Han tog den svidande kritiken som filmen fick utstå mycket hårt och funderade på att sluta filma.

Söker man på nätet finns det i stort sett ingenting om Folke Helleberg han gjorde ändå ca 20 filmroller.

Nu har jag tänkt berätta en del av hans historia. Jag har varit i Hunnebostrand och träffat Lars-Erik Helleberg, 82 år. Lars-Eric levde tillsammans med Folke i över 50 år. Jag har fått ta del av materialet som Folke Helleberg lämnade efter sig. Håller nu på att skanna av bilder, filmkontrakt, recensioner, programblad m.m.  

Så småningom kommer vi alla att få veta mycket mer om Folke Helleberg.

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2008-07-05 12:18 #1 av: Ritchie

 

Underbarrt!!

Jag har själv hafte den stora förmånen att träffa Lars-Erik som är en mycket varm och trevlig person som har en härlig ton i sina berättelser. Jag ser mycket fram emot mer information och det var naturligtvis ingen tillfällighet att vi på förra årets Pilsnerfilmsfestival i Ljungskile valde Pensionat Paradiset som huvudfilm. Folke har en del av sina rötter i samhället och jag ser ifrån min terass rakt in i gamla kyrkogården där släktingarna har fått sin sista vila. Jag ser fram emot mycket intressant läsning!

Passar på att framföra mina sommarhälsningar till Lars-Erik också !

 

Jag menar det...

Anmäl
2008-07-05 15:58 #2 av: Egbert

Fantastiskt!!

Jag tycker att det är viktigt att ta fram de lite mer undanskymda skådespelarna/skådespelersorna från  filmerna och inte bara de stora stjärnorna så detta är ju helt enormt fint av dig. Och även jag ser fram emot en intressant läsning framöver.

 

Anmäl
2008-07-08 21:39 #3 av: veritas

han var tydligen med i 23 filmer...jag har honom i alla fall i 20.Fast jag visste inte ett barr om honom,,,bra att ni tog upp honom

Anmäl
2008-08-13 22:51 #4 av: Lars-Olof

Han gjorde ju en del filmer med Tosse också. Och Tutta Rolf...

 

Han slutade filma 1941, men gjorde tydligen en tv-roll 1979 enligt svenskfilmdatabas.

Är det någon som vet om han spelade teater?

 

 

 

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2008-08-14 12:45 #5 av: mondeo

Han gjorde nog sin mesta karriär inom teatern. Jag har en hel del recensioner från tidningar och en del kontrakt som jag ska sammanställa. Han spelade en del tillsammans med Viran Rydqvist och Emy Hagman.

Det dröjer nog ett tag till innan jag jag är färdig.
Just nu håller jag på att flytta, bor fortfarande i Munkedals kommun men har hittat ett hus ute på landet bland fåglarna.

  

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2009-02-02 15:38 #6 av: Ritchie

Ralph,

Mitt i all flyttröra kanske du hittar materialet om Folke ?

Jag har också träffat Lars-Erik och det är intressant att höra honom berätta om deras liv!! Ser mkt fram emot en artikel när tid gives!

 

 

Anmäl
2009-02-03 17:02 #7 av: mondeo

Jodå Ritchie, jag har allt ordning på Folke Helleberg.

Hade ju en av mina tuffaste höstar någonsin men nu börjar det bli lite ordning på livet igen.
Har börjat att ta tag i Folkes kvarlämnade dokument igen. Det är säkert ca 100 tidningsrecensioner och jag håller på att scanna in allt i datorn. Sedan måste allt läsas för att man ska kunna få en helhetsbild av tiden och Folkes insatts.

Lite tragiskt är det att han nästan alltid nämns i resensionerna enbart som snygg och vacker. Men jag har långt ifrån läst allt än.
Han hade ett par huvudroller på teatern strax innan han fick kontrakt med Svensk Filmindustri. 
Har lite dåligt samvete att jag inte på länge har kontaktat Lars-Erik Helleberg för min tanke är att återigen besöka Lars-Erik i Hunnebostrand. 
Jag tycker att detta är ett mycket intressant projekt och nu har jag ju mer tid så visst ska det bli en artikel framöver och som jag hoppas, en bok.

Kuriosa:
Folke Helleberg och jag är född samma dag - 5 jan.

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2009-02-04 13:56 #8 av: Ritchie

Ojojoj!!

Vilket härligt material att arbeta med! Men jag förstår att det ligger timmar av arbete framför dig. Ett problem(??!!) är risken att fastna i artiklar och genast har man drömt iväg ett par timmar!!

 

Är inte det en förbannelse för en skådespelare att vara vacker??

Med en gång blir det svårare att bli tagen på allvar...

Jag menar det...och hälsa Lars-Erik!!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.