Annalisa Ericson

Annalisa blir 97 år idag - Varmt grattis!

2010-09-14 17:13 #0 av: Hetaste

Annalisa Ericson - En förtjusande fröken och storartad aktris fyller 97 år.

Annalisa eller "Sune" Eriksson som hon egentligen skulle ha hetat om hon nu hade blivit en pojke föddes den 14 september 1913. Annalisas Mamma: Hanna "Annie" Eriksson, och pappa: Gustaf "Gusten" Valfrid Eriksson föreställde sig att storken skulle skänka paret en liten gosse. En dotter hade paret sedan tidigare och föräldrarna hoppades därför att barnet som sprattlade i "Annies" mage skulle bli en pojke. Nu blev det inte riktigt så. Ut tittade istället en liten "böna" som fick namnet Annalisa. Makarna Eriksson fick med andra ord ytterligare en dotter och Sune blev till en liten Annalisa.

Musik var ett självklart inslag i det Erikssons:ska hemmet när Annalisa växte upp. Pappa "Gusten" Eriksson var en akademisk utbildad regementsmusiker, en skicklig pianist och trumpetspelare. Även pappa Eriksson var uppväxt med musik i sitt barndomshem och som stolt familjefar försörjde han familjen bland annat som stumfilmspianist. Annalisa kom därför tidigt i kontakt med filmen när hon följde med sin pappa när han spelade piano på biografer runt om i Stockholm.

Annalisa hade en fantastisk karriär som spänner över 70 år vilket måste betraktas som något av ett rekord, kanske inte enbart i Sverige? Annalisa medverkade i drygt 50-talet filmer, både i större roller, men också i mindre framträdande biroller.

I en av de allra sista sista filmrollerna Annalisa gjorde spelade hon en journalist i den svenska TV-deckaren "Snoken" från 1993. Annalisa hanterade sin profession på scen, film, och vinyl på ett ypperligt sätt och fick 2001 motta en hedersguldbagge för lång och trogen tjänst inom svensk film.

Den 14 september 2009 grundades Annalisa Ericson Sällskapet (AES) vars företrädesvis främsta syfte är att verka för att uppmärksamma Annalisas långa och mångsidiga karriär: Hennes klassiska filmroller på vita duken och de underbara dansnumren i par med Nils Poppe. Sist men inte vill AES uppmärksamma Annalisas fagra stämma och fina sångnummer på vinyl i samband med hennes fina filmroller och de många revynumren.

Karriären är sedan länge över för Annalisa men hennes liv och insatser inom svensk populärkultur är magisk och utgör en betydelsefull del av svensk film-, revy och underhållningshistoria.

Idag tisdagen den 14 september 2010 fyller Annalisa 97 år och det tycker vi är värt att uppmärksammas: Stort, stort grattis Annalisa!

/Christer & Annika Klingström
www.annalisaericson.se

P.S. Har du ett levande intresse för klassisk svensk film från 1930-, 1940-, och 1950-talet i allmänhet, och för Annalisa Ericson i synnerhet? Då är Annalisa Ericson Sällskapet (AES) kanske något för dig? - Du är varmt välkommen att söka medlemskap i vårt sällskap redan idag! D.S.

 

Anmäl
2010-09-14 18:42 #1 av: mondeo

Grattis Annalisa!!!!

För mig är du en av de allra största filmstjärnorna i modern tid.
Du kunde mycket mer under din aktiva tid än att vara "Den saltaste bönan i stán". 

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2010-09-14 19:09 #2 av: Trint

Stort Grattis Annalisa!

Många glada och fina minnen från en fantastisk karriär.

/Per

Anmäl
2010-09-14 20:25 #3 av: Egbert

Mina hjärtliga gratulationer Annalisa!

Hurra, hurra, hurra, hurraaaaaa!!!!

 

Anmäl
2010-09-15 11:24 #4 av: Lars-Olof

Ja, hatten av för Annalisa!

Hon har glatt både mig och Tosse genom åren.

För övrigt kan jag tipsa om Annalisa Ericson Sällskapet som nämns i artikeln. De hade arrangerat ett alldeles storvulet konvent i helgen som var. Stadsvandring, Annalisa quiz, handelsvaror med Annalisa, tårta och filmvisning plus mycket mer.  

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2010-09-15 12:34 #5 av: Kaj

97 grattisar för Annalisa

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.