Dagmar Ebbesen

Den första oktober lyfter jag på hatten

2010-10-02 02:18 #0 av: Hanna-Kristina

varje år.

Nu när handen är ledig blir det en virituell födelsedagshälsning också, fast klockan passerat midnatt och din födelsedag således var igår.

Ditt exempel får man leta efter i svenska filmhistorien, Dagmar. Så sent som i november i fjol applåderade biopubliken i Stockholm när du gjorde entré och levererade repliker som ingen annan i "Kristin kommenderar". Det säger ett och annat om en tidlöst fruntimmer!

Anmäl
2010-10-02 14:26 #1 av: Lars-Olof

Javisst! Hatten av för Dagmar!

Hon landade på topplistan i Minnenas Journals omröstning om älskade  "rivjärn". Trea närmare bestämt.

I svenskafilmdatabas.se står att läsa:

Hennes konstnärliga paroll var att framställa en vanlig människa med hjärtats humor. Det har även talats om hennes fömåga att spränga farsens trånga ram och förvandla varje roll till en karaktärsstudie och att kunna ge sympati även åt rena "satkärringar". Mycket av hennes storhet låg i hennes speciella mimik, förmågan att snörpa åt munnen när det var något som misshagade och de lite speciella uppfordrande ögonkast hon då åstadkom. Möjligen spelade hon också på sina erfarenheter från ett allt annat än lyckligt privatliv när hon gestaltade alla dessa goda modersliknande gestalter med sitt vresiga yttre. (P O Qvist (2004))

 

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.