2014-12-31 15:14 #0 av: Lars-Olof

"Jojo, det skulle smaka det! I ett nunnekloster." Den repliken är väl klassisk vid det här laget? Flera av er känner igen den från Karl-Bertil Jonssons Julafton. Ni minns säkert också att Karl-Bertil ej fick se hur filmen slutade.Jag var tvungen att se hur filmen slutade, så under julledigheten tittade jag helt enkelt på filmen i fråga; Lilla Helgonet från 1944, med Marguerite Viby, Åke Söderblom, Thor Modéen, Naemi Briese, Allan Bohlin och Hjördis Pettersson.

Det här är en riktigt underhållande film och passar väl in i "pilsnerfilmsfacket" trots att det är en operettfilm.
Många härliga repliker, som den här till exempel när major Alfred Gibus (Modéen) flirtar med operettstjärnan: " Åh, den kyssen visste var den tog! Får jag en till?" Eller Celestins (Söderblom) kommentar till novisen fröken Nitouche (Viby): "Du är hård, grym och hänsynslös, men söt." Det är också storvulet när major Gibus ropar efter Floridor (Söderblom - för ett dubbelliv) och kan aldrig komma på vad han heter och utbrister; "Fårikål" och "Korridor" bl a.
Så här skriver Ny Dag (T H-n): "Wivefilm har gjort en roande, burlesk och även kvick historia efter Florimond Hervés operett. Att replikerna gick in som femettor är säkert inte minst Kar de Mummas förtjänst, som svarat för dialogbearbetningen. Men rollerna var också välplacerade, främst då med den skälmska Marguerite Viby som Denise och Åke Söderblom som Celestin-Floridor. I den rollen hade skådespelaren fått fritt spelrum för alla sina fantasifulla upptåg och lustiga infall. Hjördis Petterson däremot hade en föga tacksam uppgift som primadonna. Festlig och frodig i gammal känd stil var Thor Modéen, som här spelade major så det knakade i byxlinningarna." (Hämtat från svensk filmdatabas)
Jag gillar uttrycket "den skälmska..."
För övrigt tänker jag inte berätta hur filmen slutar...jo, jag menar det!