2014-11-01 16:18 #0 av: Lars-Olof

Ja, nu har det fallit sig så att jag kommit över ett visningsexemplar av den unika "pilsnerfilmen" och militärfarsen ”Bara en trumpetare” från 1938, som ingår i den kommande Den Stora Beredskapsboxen.

Filmen bygger på den storvulna och fiffigt sammansatta förvecklingsscenen med Sickan Carlsson, Adolf Jahr och Douglas Håge. Övriga hjältar är Elof Ahrle, Gustaf Lövås, Katie Rolfsen, Carl Hagman, Karin Albihn, Weyler Hildebrand, Nils Ericson och Adolfs fru Elsa Jahr.
Nils Ericson gör en något annorlunda roll denna gång och Carl Hagman efterliknar en viss Modéen i några scener.  Och om ni inte har förstått det så är det Adolf Jahr och Sickan Carlsson som blir filmens kärlekspar, och ett fint sådant. Men lite tramsigt är det allt. Så här skrev signaturen Esq i SvD när det begav sig: "Adolf Jahrs patenterade charm slår också slint på uppgiften och övergår särskilt i några av de amorösa duetterna till rena rama äckligheten.”
Det förekommer en del dialektala excesser när kavalleristerna flirtar hysteriskt i köksregionerna med de från landet bördiga köksorna . Filmen avslutas med en neurotisk drömsekvens bland kosacker (?) och kavallerister.  En detalj att notera är att Adolf heter Adolf och Elof heter Elof i filmen.
För övrigt gillar jag skarpt när Sickan utbrister i ett – nedrigt! när hon förstår att hon blivit lurad. Ordet nedrigt förekommer alldeles för sällan i det svenska språket, vilket jag tycker är just…nedrigt.
”Bara en trumpetare” är inte lika underhållande som ”Hemtrevnad i kasern” som jag såg tidigare i veckan. Duktigt med bonusmaterial även till denna dvd.
Jo, varför är det en unik pilsnerfilm? Enkelt, det konsumeras pilsner. Jo, jag menar det!