2014-07-26 12:38 #0 av: Lars-Olof

Som av en händelse har jag kommit ett exemplar av filmen ”Svensson ordnar allt” från 1938, som ingår i Den Stora Pilsnerboxen vol. 2. Mig veterligen är det första gången den ”visas” sedan premiäråren för länge sedan. I alla fall, huvudrollen spelas av Thor Modéen och övriga medverkande är Sally Palmblad, Karin Albihn, Oscar Törnblom och Connie Meiling. Ja ”Lilla Connie”, ni vet.

I filmen får aristokraterna och societäten en känga. Handlingen är den att slaktare Charles Svensson vinner på hästar och kommer upp sig…ja, lite enkelt beskrivet sådär. Det är Thor som står för underfundigheterna i filmen medan de andra bara är bleka karaktärer, med några få undantag. Det blir en del fjompiga scener där danska barnstjärnan Lilla Connie och Thor snacker dansk, och jag upplever det som att filmen är gjord i syftet att lyfta fram den söta lilla stjärnan. I övrigt är Thor relativt nedtonad och gör en habil insats. De riktigt burdusa scenerna med ”flåshumor” saknas men vi Modéen-diggare får vårt lystmäte i raksalongen och i matsalen på pensionatet.
Filmson i Aftonbladet skrev så här när det begav:” (…)Det är synd på Thor Modéen, ty han är måttfullare än han varit på länge, fast det inte precis är hans stil att hänga på huvudet för en flickas skull.
 (…)-- det är en spännande upptagning från en engelsk steeplechase.”
Lite festligt när en inklippt hästkapplöpning omnämns i en recension. Men den är ju i o f s väldigt dramatisk. Läs mer om filmen på Svensk Filmdatabas. Jo, jag menar det!