2014-07-01 23:31 #0 av: Lars-Olof

En vänlig själ har låtit mig ta del av dvd-formatet av filmen "Odygdens belöning" från 1937 i regi av Gideon Wahlberg och John Lindlöf. Filmen ingår i Den Stora Pilsnerboxen, vol. 2, och enligt uppgift har den inte visats sedan biograftidernas era. Filmkvaliteten är jäkligt bra, dock är ljudet lite burkigt, men sjuttsingen det är ju snart 80 års sedan den gjordes.

Medverkande: Thor Modéen, Elof Ahrle, Ruth Holm, Sally Palmblad och Nils Ericson. Krediterade är även Agda Helin och Margit Andelius.
Den hetlevrade och burduse cykelfabrikantsdirektören Åke Wallensjö har hela världen emot sig; dottern, hustrun, skattmasen, sonen, blivande svärsonen, de anställda, aktieägarna etc. Ja, ni förstår.
Dottern vill gifta sig med Wallensjös bokhållare, men det är inte Wallensjö ett dugg intresserade av. Nu faller det sig så att att liten bebis kommer in i handlingen och den "adopteras" av dottern och bokhållaren i syfte att blidka Wallensjö.
Cykelfabrikantsdirektören gestaltas av Thor Modéen som här får spela ut hela sitt register. Ibland blir det lite väl enfaldigt och hetsigt, men ofta med en viss ödmjukhet. Kungsörssonen får väldigt mycket utrymme och det är "mycket" Modéen, så alla diggar av pilsnerfilmens portalfigur får verkligen sitt lystmäte.
Jag fastnade får några repliker och dialoger. Den här som Wallensjö levererar åt bokhållaren. "Ni är här för att föra böcker. och inte att föda barn!" Elof Arhle får klämma till med denna, "...sen blev jag pilsnergeni". Och så denna; "-Vad är det för bokföring?
-Det är dubbel italiensk!
-Dubbel italiensk? Jag vill ha enkel svensk!"
Jätteroligt tycker jag. Jag måste nämna att pop-ordet "hållbara" används i filmen.
Jag gillar filmen skarpt, men det är väl inte så svårt att gissa. Om man tycker att Thor Modéen är bufflig, burdus och tar mycket plats, bör man välja en annan film att se. Jag ser dock ingen annan än Modéen att "axla" detta manus.
Filmen spelades in på våren 1937, efter att succén Pensionat Paradiset haft premiär. (Undrar om det inte är samma bebis som är med i båda filmerna.) Vad tyckte filmrecensenterna? (från svenskfilmdatabas.se)
Så här tyckte Svd: "(...) En kontorschef, som sitter som ett braskande frågetecken inför sin egen firmas böcker och vid kontot 'osäkra fordringar' undrar vad Ford-ringar ha i en cykelaffär att göra, han är inte det ringaste rolig, han är påfrestande orimlig.(...)"
Men den här är roligast, NDA: "Det var synd om publiken. Och det har varit synd om den lilla babyn under filminspelningarna. Vem har överhuvudtaget velat låna ut sin unge till så mycket daltande?"
Jo, jag menar det!