2014-01-01 19:13 #0 av: Lars-Olof

I slutet på förra året fick jag tid till att titta på filmen Rattens musketörer från 1945 med bl a Thor Modéen, John Botvid och Cristian Bratt. Filmen är Rolf Botvids enda långfilm som regissör.

Droskchaufförerna Pontus, John och Frans (Modéen, Botvid och Bratt) tippar tillsammans och har gemensamt inhandlat en obligation. John bedriver dock denna hobby i hemlighet för sin hustru Beda, eftersom hon inte gillar spel och dobbel. Och självklart vinner de storkovan. Vinsten spenderades på olika sätt av de tre droskchaufförerna och i slutet blir de ångerfulla och allt återgår till det normala, nästan i alla fall.

Recensenterna var inte så imponerande och få var överväldigade. Bang i DN skrev ”…filmsäsongens svenska bottenrekord…” och fortsatte ”historien om de tre chaufförerna som vinner på obligation står stilla som en ankdamm, plattityderna simmar som näckrosor på dess yta. Att se Tosse och Botte meter på meter utan att dra på mun är ett onaturligt livsläge; de fåtaliga skratten i salongen hade en allt ihåligare klang. Summa: synd på uppslaget, en handfull hyggliga artister och plommonstopet. Synd om publiken."

Det värsta är att jag är böjd att hålla med. Denna film är inte någon av Modéens mest minnesvärda. Det enda lustiga är väl egentligen bara när han tvingas äta upp sin hatt, som enligt säkra källor var gjord av lakrits.

Produktionsbolag är Saffa-film , Svenska AB Förenade Filmartister. Ett filmproduktionsbolag grundat 1944 av Thor Modéen och John Botvid bl a. Bolaget producerade totalt endast tre filmer, Rattens musketörer (1945), Pettersson och Bendels nya affärer (1945) och Fattiga riddare (1944), innan de ekonomiska tillgångarna definitivt sinade.