2013-08-16 22:53 #0 av: Lars-Olof

Jag har fått förmånen att tjuvkika på Den Stora Pilsnerboxen. Och kan väl uttrycka mig så här – ”Det ojämförligt mesta i Den Stora Pilsnerboxen är storvulen vara, intellektuellt storvulen, moraliskt storvulen, storvulen som smak och storvulen som uppbyggelse, ett klokt andligt gods där genialiteten och smakfullheten fira triumfer när filmerna inte komma med någon pretention och där det tokroliga och intressanta regerar när filmerna komma med pretention.”

Den Store regerar i alla filmerna, likväl i spelfilmerna som reklamfilmerna, och även i ”78-varvsmumlen”. Det är duktigt med bonusmaterial; Nils Poppe och Thor Modéen i en lång reklamfilm för skurpulver, fragment ur den förlorade filmen ”33.333”.
Spelfilmerna är ett gediget urval av de mest framstående pilsnerfilmerna – presenterar Den Store som blyg och timid lantbruksagronom, missförstådd grosshandlare, explosiv skräddare, festglad foderhandlare samt bufflig teaterdirektör.
I vilket fall som helst, och till vilket pris som helst, kan jag sammanfatta det hela med att Den Stora Pilsnerboxen är prisvärd. Eller som fabrikör Agaton Pålsson utbrister i Pensionat Paradisets matsal. ”Man vill ju ha valuta för pengarna!”