Annons:
Etikettallmänt
Läst 2450 ggr
Lars-Olof
9/25/12, 10:01 PM

Julia jubilerar från 1938

En trevlig och hurtig pilsnerfilm i ett vinterklätt Åre. I bärande roller hittar vi Thor Modéen (Mårten), Katie Rolfsen (Julia), Annalisa Ericson (Greta), Lau Lauritzen Jr och Åke Söderblom.

Filmen Julia jubilerar fick ganska ljumma recensioner när filmen hade premiär i augusti 1938. Men publiken jublade, som vanligt när pilsnerfilmseliten ställde upp. I förtexten kallas dock filmen Fröken Julia jubilerar.

En dag berättar Julia för Mårten om en viss Gretha Ahlbom, en ung föräldralös flicka, som hon vill göra något för. De bestämmer sig för att det enda effektiva är att skaffa henne en man, så när Julia och Mårten far till Åre tar de Gretha med och rustar upp henne med lämpliga skidkläder. Men när vännerna nått fram till Åre upptäcker pianofabrikens direktör att det fattas flera tusen kronor i kassan och misstankarna faller på Julia, speciellt som hon bjudit sina två vänner på dyr skidsemester. Mycket förtörnad far direktören efter till Åre för att tala ut med Julia och sen händer massor med tokroligt…

En en av dem er festliga scenerna, och då menar jag riktigt festlig, tycker jag är när skridskovirituoserna Thor och Katie, eller deras "stuntmän" briljerar på skridskor. De är så fruktansvärt dåligt maskerade - det syns så tydligt att det inte är Thor och Katie. Jag är övertygad om att Katies stuntman är en man. Måste ses.

Ni måste få ta del av Robin Hoods recension i Stockholmstidningen. Naturligtvis är Thor Modéen med, och Åke Söderblom. Modéen är en tantig och fjantig vaktmästare, äcklig särskilt när han klär sig i babyhuva. Åke Söderblom är också fjant. Mina herrar Modéen och Söderblom -- ni är begåvade karlar. Varför förvalta pundet så illa? Har ni ett uns av konstnärlighet i er -- och det har ni -- så sluta med detta slag av pajaseri. Det är ovärdigt. Direkt dumt.

Jag säger storvulet!

(fakta hämtad från www.svenskfilmdatabas.se)

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Annons:
Lars-Olof
9/29/12, 11:32 AM
#1

Replik från filmen, av Katie Rolfsen; "Män är oxar. Man skulle bli vegetarian!"

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Trint
10/1/12, 7:26 PM
#2

Saknar bara en anskaffningskälla…..

veritas
10/2/12, 6:46 PM
#3

Minsann

veritas
10/2/12, 6:50 PM
#4

Minsann

Upp till toppen
Annons: