Allmänt

Birollsinnehavarna-Mars månads kalenderbild!

2012-03-04 12:22 #0 av: Lars-Olof

För er lyckliga innehavare av Thor Modéen-kalendern 2012 har vi nu kommit fram till mars. Och i mars månad hyllar vi oförtrutet alla birollsinnehavare i svensk film. Att vara birollsinnehavare var, och är en tuff uppgift. I bästa fall, och då menar jag i bästa fall, så fick birollsinnehavare med sitt namn i för- eller eftertexterna. Alternativet var att bli bortklippt helt...

En birollsinnehavare får absolut inte förväxlas med en statist. Nej, en birollsinnehavare är den som hjälper huvudrollsinnehavaren att föra filmens handling framåt. Det utrikiska uttrycket för biroll är "supporting act" vilket i mitt tycke förtydligar innebörden av ordet biroll.

Och som nämns i kalendern så finns det ett birollssällskap - BIRA. Uppgifter om birollssällskapet BIRA hittar du på www.klassikerfilm.se.

En omtycket och folkkär birollsinnehvare var John Botvid (1889-1964). Det hände att han "kom bott!" (Se bilden)

Som sagt, vi utropar mars månad en månad då vi hyllar våra birollsinnehavare.

Kan inte någon berätta om någon annan birollsinnehavare?

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2012-03-05 18:11 #1 av: mondeo

Mars blir en månad då vi bortglömda Birianer får komma fram i ljuset!

Tack TOFS!

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2012-03-25 22:11 #2 av: Lars-Olof

John Botvid Börjesson blev så småningom John Botvid med svenska folket. Redan 1917 korsades hr Botvid och Thor Modéens vägar, då de båda var statister på Lorensbergsteatern under några år i karriärens begynnelse. De gjorde massvis med filmer tillsammans och blev väl ett av Sveriges första komikerpar. Thor Modéens sista grammofoninspelning - sketchen "Filibunken" del 1 och 2, gjorde han tillsammans med John Botvid. Den var populär den! Jo, jag menar det.

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.