Annons:
Etikettallmänt
Läst 3325 ggr
Lars-Olof
7/15/11, 3:03 PM

Pilsnerfilm i litteraturen - Lili Ziedner

Jag har kommit över, och läst, ett exemplar av Lili Ziedners ”I lögn och ro” - en nyckelroman i tre delar. Mitt förhållande med, eller till, Zili Ziedner är främst, och till största delen, genom hennes roll som fröken Cronblom i Sveriges mest utskällda film. Det är Lili Ziedner som sätter nivån på filmen genom sin replik i inledningen – ”Det är rysligt så få döda det är idag, då”. Värt att notera är att denna replik är en blyertsnotering i manuskriptet. Jag inbillar mig, och vill tro att Lili Ziedner kom på denna replik spontant när scenen spelades in.

Född Cecilia Ziedner 14 september 1885 i Stockholm, död 10 februari 1939. På wikipedia.org och svenskfilmdatadas.se hittar du grundfakta om Lili Ziedner. Och på kaptenstofil.net har hr Martin Kristensson skrivit en utmärkt artikel om huvudpersonen.

Tillbaka till Ziedners självbiografiska roman ”I lögn och ro” från 1930. De tre delarna heter Ung, Äldre och Yngst. I förordet skriver hon –

Cecilia Steffens var min äldsta och min allra bästa vän. Vi växte upp tillsammans, vi hade samma nöjen och samma intressen och när vi samtidigt prövade in i Dramatiska teaterns elevskola, befanns det att vi också gingo i samma genre – den komiska.

Det författaren gör i romanen är helt enkelt att publicera den fiktiva Cecilia Steffens dagboksanteckningar. Jag misstänker att dagboksanteckningarna kanske är lite från Ziedners eget liv av teaterdrömmar och filmambitioner. Romanen är full av självironi och underliga upplevelser, men jag saknar anekdoter med namngivna skådespelarkollegor inom filmen och teatern. Thor Modéen nämns inte en enda gång. I alla fall har jag inte fattat vilka Ziedner menar.

Nej, romanen blir jag inte riktigt klok på, jag kanske måste läsa om den några gånger. Jag drar mig hellre till minnes Lili Ziedners olika sånginsatser i Pensionat Paradiset från 1937, och framför allt ”I rosens doft”. Ziedner framför även ”Fjorton år tror jag visst att jag var” i en vacker scen från salongen, om jag minns rätt. Men det är ”I rosens doft” (alt Fröken Kronbloms visa) som Ziedner definitivt sätter sig själv på den globala filmkartan anser jag. Kompositör och textförfattare är kapellmästare, och tillika bror, Edvin Ziedner. Varsågod.

I ROSENS DOFT

Jag har plockat dessa blommor små,
uti skogens dystra vrå.

Så, så.

I min hand jag smekt varenda en,
som en liten hjärtevän.

Ja men.

Se hur täck, min Mon Dieu,
rosen är, inte sant?

Ja, så blyg som en mö.

A!

Nu strör jag med fullaste händer,
en hälsning från skogen jag sänder.

O, smekte ej doften från liljan nyss,
ljuv som en kvinnas kyss.

Och när jag min blomma er räcker,
då kanske den någonting väcker.

En smäktande längtan har plötsligt er nått,
och vi varann ha förstått.

Ja, förstått.

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Annons:
veritas
7/15/11, 10:38 PM
#1

Har den men har inte läst den ännu…däremot har jag just tagit mig igenom Nils Petter Sundgrens memoarer…herreje..tala om att tugga sågspån…ursäkta att jag säger det…

mondeo
7/16/11, 10:02 AM
#2

Det här med biografier är ett märkligt kapitel, har läst ett större antal och man blir ofta lite besviken.

Frågan är vad vi läsare vill ha? Det är nog tyvärr så att vi läsare vill ha lite eller mycket skvaller eller fakta om livet runt författaren.
Många biografiförfattare är väldigt ambitiösa och berättar allt om sin barndom, uppväxt m.m. och det är naturligtvis ”lite” intressant.
Den optimala biografin är nog Gösta Rodins ”Den svenska filmens glada 30-tal” den ger verkligen en bild av yrkesmannen Rodin och hur det gick till på det glada 30-talet.

En riktigt tung biografi tycker jag är Inga Tidblads ”Om ni behagar”. Hon skriver alltför mycket om sin tidiga ungdom och om sina släktingar.

Sickans och Annalisas memoarer är riktiga höjdare.

Era biografier/romaner har jag inte fått möjlighet att läsa ännu.

Lili Ziedner ja, denna underbara och speciella skådespelare. Hennes sång (nåja) i ”rosens doft” har naturligtvis gått till historien.
Broder Edvins text borde renderat honom ett nobelpris.

Hon har tillsammans med sin man Eric Abrahamsson spelat in en talskiva med titeln ”halsduken” 1930 där hon är lika bitsk som i rollen som frk Cronblom.

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

veritas
7/16/11, 11:00 PM
#3

Till slut blir det en beskrivning för mycket av hur han sitter o pratar med den eller den regissören, hur han var på den eller den film filmfestivalen…jag samlar biografier/memoarer och har läst massor - ofta mår de bra av att skäras ner, denna hade gjort det.

En ganska bra är Beatas pojke (John Botvid) en riktigt bra är Torgny Lindgrens "Minnen"…dessutom rekommendras samtliga tre av Sigvard, Lennart och Carl-Johan Bernadotte. Ja, Lennart har ju skrivit två - bägge klart läsvärda.

Bullens väcker frågan: varför inget om filmerna?

Upp till toppen
Annons: