Allmänt

Klubb Sunkit läggs ned - sista gången 1 augusti

2011-07-04 17:14 #0 av: Lars-Olof

Efter 15 år som banerförare för missförstådda och utskrattade artister lägger den legendariska klubben Sunkit ned.

PRESSMEDDELANDE Våren 1996 startade klubben Sunkit i källaren på restaurang Bröderna Olssons i Stockholm. Burt von Bolton och Magnus ”Ny-Magnum” Nilsson ville dela sin entusiasm för populärmusikens sidospår. Musik som tidigare spritts på kopierade kassetter, som spelats i turnébussar och som sällan eller aldrig kallats ”bra” presenterades nu i en helt ny miljö.

– Vi har fullföljt vårt uppdrag, säger Burt von Bolton. När vi startade var den här musiken väldigt svår att få tag på, och Sunkit skapade något som inte fanns. Nu är mycket av det obskyra och roliga tillgängligt för alla, då känns det naturligt att avsluta det här kapitlet.

Succén var ganska omedelbart ett faktum och med åren har klubben blivit en etablerad publikmagnet. Gästerna har spontant sjungit med till skivor av Kerstin ”Banana” Bylén och Ture Wolf. Bortglömda dansband har fått en renässans. Allt från studenter till ålderspensionärer har blivit vänner – i vissa fall gift sig – och upptäckt musik med kvaliteter bortom det som i allmänhet kallas goda.

För den som vill uppleva den legendariska stämningen på Sunkit finns två möjligheter kvar. ”Den första måndagen i månaden” har varit klubbens mantra och måndagarna den 4 juli och den 1 augusti blir de sista. Sedan är sagan Sunkit slut.

– Vi stänger inte dörren för att hitta på andra saker framöver, säger Magnus Nilsson. Vi hoppas på att få ihop en ordentlig avslutning med band och allt under hösten. Kanske blir det en festival i framtiden?

Sunkit kommer att leva kvar som webbtidningen Sunkit.com – och som begrepp.

– Många säger ”Sunkit-musik” och ”sunkadelica” om hela genren, säger Burt von Bolton. Så på ett sätt lever vi vidare, och idag finns det liknande klubbar i både Eskilstuna och Malmö. Det är kul.

Pressmeddelandet komponerat av Magnus Nilsson den 30 juni 2011
Foto: Erik Brodin.

För övrigt kan nämnas att Grosshandlare Lindberg, från TOFS, har varit gäst-DJ på nämnda klubb. Och då sjöngs det med till både Thor Modéen, Elof Ahrle och Lennart Hyland (?). Bara så att ni vet, det är inte kattskit det här...jo, jag menar det

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2011-07-05 11:03 #1 av: Lars-Olof

Åh, vilken härlig blöt och fin kvällsaktivitet det blev. I ett knökfullt Klubb Sunkit fick vi spisa klassiska Sunkit-spår.

Nu ser vi fram emot avslutningsfesten den 1/8. Jo, jag menar det!

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.