2006-01-29 22:09 #0 av: Lars-Olof

Efter att ha läst boken "Ett sånt liv" av Erik Bullen Berglund, från 1960, kan jag lätt konstatera att Bullens smeknamn inte är en slump. Redan i första kapitlet får vi ett smakprov...

 "Som väl var blev jag född i verkligt mathem, min pappa hade på en tiden flera s.k. hökarebodar, så min mamma, som förresten bara var tjugu år när jag föddes, hade god tillgång på matvaror och behövde inte snåla varken på smör eller annat och det hade inte varit rådligt för resten för min pappa tyckte om mat, god mat och mat i rättan tid."

Erik Bullen Berglund skriver mycket om sitt  teaterliv och resor kors och tvärs genom Europa. Tyvärr står  det väldigt lite eller nästan ingenting om filmerna hand medverkade i. 

För övrigt skriver Bullen ..."så lär jag vid födseln ha vägt inte mindre än 14 skålpund och det lär visst röra sig om ungefär dryga 6 kilo."

Bullen fortsätter

" Jag nämnde att min käre pappa höll styvt på mat i rättan tid...ja, jag kan bara säga det, att make till matilska som den gubben kunde visa om inte smörgåsbordet med sina småvarma rätter stod klart att hugga in på när han och jag kom från 11-mässan i katolska kyrkan kl 2, ja make till den matilskan finns inte."

När Bullen beskriver matscenerna och restaurangbesökena då flödar verkligen ordet eller orden. Reseskildringarna är också läsvärda. 

Några klassiska ord eller citat tycker jag är; matilska! Och "min pappa tyckte om mat, god mat och mat i rättan tid"

 Ett helt kapital beskriver hur han fick smeknamnet Bullen. Han nämner dock ingenting om sin pilsnerkorv. 

Boken beskriver väldigt bra hur hårt och pressande teaterlivet var under denna tid - vissa föreställningar gick inte mer än ett par dagar...

Grosshandlare Lindberg 

 

 

 

Relaterade länkar

Av: lars-olof

Datum för publicering

  • 2006-01-29