2006-01-31 13:21 #0 av: Kaj

THOR ODERT FOLKE MODÉEN föddes 22:a januari 1898 i Kungsör i Västmanland.

Han var son till Alfred (Stationsinspektör) och Anna Modéen . Thor var i sina unga år känd som en uppfinningsrik och skämtsam person som gärna hittade på hyss. Trots alla upptåg var "TOSSE" en mycket snäll person och även väldigt omtyckt av sina kamrater. Med åren blev han även en mycket duktig idrottsman, bland annat spelade han back i IF Runes fotbollslag.

Tosse ansågs som en begåvad ung man men han hade problem med att engagera sig i studier och var mer intresserad av olika upptåg och framför allt att se på teater så fort tillfälle gavs. Således klarade han sin real examen först efter tre försök och då som privatist i Köping. Snart stod det klart för omgivningen att det enda Tosse ville var att komma in vid teatern och filmen. Det är även där som vi själva kommit att lära älska denna person. Under sina verksamma år medverkade han i ett otaliga teater uppsättningar och filmer. Han var även flitig då det gällde att ge ut skivor. Inte sällan var det Kar de Mumma som stod för revy skrivandet åt Tosse och de förblev nära vänner genom hela livet.

Bland de mest kända och älskade filmerna Tosse var med i kan nämnas, "65, 66 och jag" från 1936 (Karl Alfred Persson - grosshandlare), "Klart till drabbning" från 1937 (Tosse), "Landstormens lilla lotta" från 1939 (Kalle Högquist - slaktare), "Snurriga familjen" från 1940 (Blom - direktör), "Stackars Ferdinand" från 1941 (Ferdinand Dellander) men framför allt "PENSIONAT PARADISET" från 1937 där Tosse spelar skräddaren Julle Bergström. Just denna film har kommit att personifiera de s.k. "pilsner filmerna" och blev på sin tid mycket nedskriven av kritiker kåren som ansåg filmen vara allt för simpel och smaklös. Det gick till och med så långt att Sveriges Författarförening och andra representanter för den svenska s.k. "kunniga" kritikerkåren kallade till ett protestmöte i Stockholms konserthus den 25:e februari 1937. Frågan som togs upp var "Svensk film - är det kultur eller en kulturfara?". Detta till trots blev filmen en stor succé och gick för slutsålda hus på samtliga biografer där den gick under lång tid. En episod värd att nämnas ur filmen är då Thor framför låten "EN ÄKTA MEXIKANARE" som är en riktig klassiker.

Med tiden blev Tosse även egen teater direktör men då hans förmåga att förvalta och hålla i det ekonomiska inte var av allra bästa kvalitet var detta inte något av de mer framstående projekten i hans liv. Som hans hemma teater framför allt mot slutet kan nämnas Södra Teatern.
Tosse levde ett hektiskt liv med både filminspelningar och teater parallellt med en massa andra aktiviteter. Hans försmak för alkoholhaltiga drycker såsom pilsner och lättgrogg samt hans förkärlek för fester och supéer tog med tiden ut sin rätt. Thor avled på pingstdagen den 28:e maj 1950 och finns begraven på Adolf Fredriks kyrkogård i Stockholm där en vacker minnessten av Thor finns placerad vid graven.

1998 beslutade Kungsörs kommun (Thors födelsestad) att en staty skulle upprättas av bygdens son. Denna staty finns numer på torget i Kungsör att beskåda.

Relaterade länkar

Datum för publicering

  • 2006-01-31