2006-03-10 13:25 #0 av: Kaj

Europafilm var en av de första stora bolagen inom svensk film som började producera Pilsnerfilm. Man stod tidigt för innovation inom denna genre och vågade sig på produktioner då Pilsnerfilm fortfarande ansågs vara obildat strunt av film kritiker.

Europa Film grundades 1930 av två bröder. De var Gustaf och Per Scheutz. Som sin medhjälpare och vapenbroder hade de regissören Shamyl Bauman. I början använde man sig av en nedlagd cementfabrik i Bromma för sina produktioner. Man producerade en massa filmer under åren men man var även flitig med att producera folkteater. Detta kom sig av att man i mitten av 1940 talet köpte Folkteatern. 1984 fusionerade man med svensk Filmindustri

Den stora uppgången för Europa film kom i och med att man knöt Edward Persson till sig. Med honom gjorde man många roliga filmer i genren komedier med inslag av skånsk landsbygd, hederlighet och lyckliga slut. Bland annat gjorde man med Edward den otroligt populära filmen "Kalle på spången" som utkom 1939 mitt under brinnande krig.

Europa film var tidigt kända för att producera flera filmer som låg inom ramen för vad man i folkmun kallade för "Pilsnerfilm" och framgången lät inte vänta på sig.

Under 1950 talet började det gå lite sämre för Europa film och man var ett tag riktigt illa ute. Bland annat avled deras stora stjärna Edward Persson. Man började även få konkurrens från andra och då framför allt inom TV som då började få genomslag i Sverige.

Under 70-talet kom man dock igen och gjorde ett flertal stora filmer som bl a Jack och Repmånad. På 80-talet producerade man storfilmer som bl a Sällskapsresan.

Slutet för Europa film kom 1984 då man köptes upp av Bonnierkoncernen och fusionerades med svensk Filmindustri.

De som älskar Pilsnerfilm har i vart fall Europa Film att tacka för mycket då man tidigt var med och producerade flera av dessa filmer och gjorde dem ofantligt populära bland de svenska biobesökarna.

Relaterade länkar

Av: kaj

Datum för publicering

  • 2006-03-10