Pilsnerfilm på bio

Weyler Hildebrand

2007-11-24 21:45 #0 av: mondeo

Har gått igenom alla inlägg och artiklar här på Pilsnerfilmsidan och jag har inte hittat något om Weyler Hildebrand, är inte detta mycket märkligt? Utan Weyler Hildebrand funnes väl knappt inte denna sida?

Denne gigant inom tidig svensk film har regisserat, skrivit manus och skådespelat i över 100 filmer.
Det är väl lika bra att säga det direkt: DET ÄR Weyler Hildebrand SOM HAR REGISSERAT "Pensionat Paradiset"( det borde förståss inte vara någon nyhet för denna sidas läsare).

Han hette egentligen Veiler Hildebrand Ekwall. Han började filma 1924 och blev snart Fridolf Rhudins ständige skådespelarpartner och i regel hette han Göransson. Efter Fridolf Rhudins död 1935 blev det mycket militär - och polisroller, han fortsatte att ha rollnamnet Göransson.

Weyler Hildebrand har skrivit manus till bl.a. "65, 66 och jag", "Kyss henne", "O, en så´n natt" och "Klart till drabbning".

Han har bl.a. regisserat förutom "Pensionat Paradiset", "Kyss henne", "Söderkåkar", "Rena rama sanningen", "Landstormens lilla lotta" o.s.v.

Det är omvittnat att han hade stort tekniskt kunnande och att han var en mycket duktig regissör, han fick dock "sina fiskar varma" i Stockholm den 25 februari 1937 några dagar efter att "Pensionat Paradiset" hade haft premiär.

Då hade Sveriges kulturelit fått nog, man samlades i Kulturhuset och där fanns förutom Weyler Hildebrand, Wilhelm Moberg, Olof Andersson, Wilhelm Bryde m.fl. Värst aggressiv och talför var redaktören Carl Björkman, han skrädde inte orden;
Svensk film var intellektuellt undermålig, moraliskt undermålig, undermålig som smak och undermålig som uppbyggelse o.s.v. Carl Björkman sammanfattade sitt anförande med de bevingade orden "Svensk film en skamfläck för vår kultur"

Den stackars Weyler Hildebrand fick försöka att förvara svensk film så gott det gick. Men den filmälskande allmänheten brydde sig inte så mycket utan vallfärdade till biograferna.

Weyler Hildebrand blev 54 år och dog 17 nov 1944. För oss pilsnerfilmälskare kommer han att framstå som en av de allra främsta.


Mondeo

Relaterade länkar

Av: mondeo

Datum för publicering

  • 2007-11-24

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2007-11-26 10:46 #1 av: Hanna-Kristina

Tack för en intressant artikel!

Jag bidrar med en bild, från filmen "Göranssons pojke" från 1941, på Weyler Hildebrand och Gaby Stenberg.

Jag ramlade över en annan intressant artikel, som ursprungligen är ett föredrag, av Ulf S Kjellström, på nätet. Den handlar om filmen "Kyss henne" från 1940, som Weyler regisserade. Jag tar mig friheten att citera ett stycke: 

"En dag frågade Annalisa Ericson regissören Weyler Hildebrand vad hon skulle sjunga i filmen. - Inte fan vet jag, sa Hildebrand. Sylvain får väl tota ihop något på lunchen. Vad Sylvain och Åke Söderblom totade ihop under lunchen på restaurang Stenvillan i Sundbyberg blev just filmens storschlager "Vi har så mycket att säga varandra". Den blev sedan en storsäljare i skivaffärerna med Åke och Annalisa Ericson, som sjöng in den till Arne Hülphers orkester. Annalisa har berättat att Åke Söderblom skrev ner den romantiska texten på baksidan av restaurangens matsedel."

Läs föredraget i sin helhet här

Anmäl
2007-11-26 12:35 #2 av: Kaj

Han var duktig skådespealre och även regissör

Anmäl
2007-11-27 11:06 #3 av: Sven-Ake

Pilsnerfilmernas störste regissör,som tyvärr gick bort alldeles för tidigt.

 

Anmäl
2007-12-04 05:35 #4 av: Bond26

mja störste regissör var lite väl att ta i

finns så många andra som var större än han.. men dock regisserade han många klassiker!     

Anmäl
2007-12-30 11:56 #5 av: Egbert

I mina ögon så är Weyler helt klart den största regissören inom både Pilsnerfilm och filmfars på 30-40-talen. Och regisserade han inte så hittade man hans namn bland författarna eller skådespelarna till de populäraste filmerna.

Vad många inte känner till är att han även publicerade en av sina filmmanus i romanform.

Är det någon som tror sig veta vilket manus det var?

 

Anmäl
2007-12-30 20:09 #6 av: Sven-Ake

Weyler Hildebrand gav ut filmmanuset till filmen Gentlemannagangstern som roman 1941.

Förvånad

Anmäl
2007-12-30 21:01 #7 av: Egbert

Lysande, Sven-Åke!!!

Rätt svarat. Glad

Anmäl
2007-12-31 12:46 #8 av: Ritchie

Lysande artikel !!

Ber att få önska ett gott slut och ett gott nytt år !!

Jag slår en signal nästa vecka ! Ha de !!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.