Allmänt

En Enkätundersökning om Pilsnerfilmen

2007-12-16 00:10 #0 av: poppe

Hej Jag heter Claus och går sista året på Samhällsprogrammet i Skövde. Där jag för året valt att skriva ett projektarbete angående Pilsnerfilm. Jag skulle nu behöva ha din hjälp med att svara på 10 frågor vilket vore till stor hjälp för mitt arbete.

Tiden för att besvara på frågorna beräknar jag tar mellan 5-10 minuter beroende på hur mycket du önskar skriva. Antingen kan du svara direkt på den här sidan eller sända svaren i ett mail till: pilsnerfilm@hotmail.com                             

Tack på förhand

 

Intervju

Svensk Pilsnerfilm

Man:        Kvinna:

 

Boendeort:

 

Ålder:

 

15-30        30-45        45-60        60-75        75-100     

 

Nu till mina frågor för att jag ska få ut så mycket som möjligt av dina svar skriv gärna så utförligt som möjligt på varje fråga.

 

1. Hur skulle du beskriva pilsnerfilm?

2. Vad tycker du om pilsnerfilm?

3. Vad tror du samhället tycker om pilsnerfilm?

4. Finns det någon pilsnerfilm som du påverkats starkt av?

5. Vid ett Ja svar: Varför påverkade filmen dig?

6. Favoritfilm?

7. Varför är den din favoritfilm?

8. Hur uppfattade du svensk film under och efter krigsåren?

9. Favoritskådespelare?

10. Varför är just han/hon din favoritskådespelare?

 

Relaterade länkar

Av: poppe

Datum för publicering

 • 2007-12-15
Anmäl
2007-12-16 14:46 #1 av: mondeo

Det var väldigt roligt att du har intresserat dig för Pilsnerfilm.

Detta är just vad vi Pilsnerfilmfantaster (Maltdrycksceniaster) strävar efter att få en yngre generation att intressera sig och förstå betydelsen av att denna tidsepok inom svensk film.

Det var bra frågor du har fått ihop men att kunna svara på 10 min det klarar jag aldrig!
Hur många A4 sidor vill du ha?

Jag tror att många av svaren du söker finns här på sidan i alla inlägg och artiklar.

Ska fundera lite på svaren och återkomma.

PS. Hoppas att du lägger ut undersökningen här på Pilsnerfilmsidan när den är klar DS.

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2007-12-17 11:59 #2 av: Kaj

man 45-60 år boendes i Stockholm 

 1. En pilsnerfilm är för mig en svensk film inspelad under 30 och 40 talet.
  Dess handling är typikst förvecklings och missförstånd.
  Komiken görs i ett relativt snabbt tempo.
  Det förekommer naturligtvis någon form av förtäring och lättgrogg.
 2. Jag tycker det är en oerhört underhållande genre
 3. Idag tror jag ingen har några klagomål på Pilsnerfilm. Värre var det när den slog igenom. Tänker då på Pensionat Paradiset där gräddan av svenska kulturpersonligheter samlades i Stockholms konserhus i ett "upprop" och tog fram en gemensam skrivelse som publicerades i dagspressen. Den gick i korthet ut på att denna typ av filmer inte borde få visas då den var så dålig.
  Men filmerna gick hem hos folket. De gick för fulla hus på biograferna. Senare tog flera av de som stått bakom "uppropet" tillbaka vad de sagt.
 4. Måste nog säga "Pensionat Paradiset".
 5. Min farfar introducerade mig i denna när jag var runt 10 års åldern och den blev genast infarten till andra pilsnerfilmer för jag bara "älskade" den.
 6. Blir även här "Pensionat Paradiset"
 7. Thor Modéen gör en av sina absoluta bästa filmer här. Flera klassiska kommentarer finns även i filmen som Julia Cesars "Ohh en sån' schajas" och han är en "sol-och-vårare"
 8. Under krigsåren var de helt klart inriktade på vårt svenska försvar och en "kamrat anda" där man ställde upp för varandra. Ta bara filmen 65:an, 66:an och så jag där även befälen visar sig vara hyggliga prickar när allt kommer omkring.
 9. Thor Modéen
 10. Därför att han i mina ögon är Mr Pilsnerfilm och även Mr Grosshandlare.
Anmäl
2007-12-18 18:21 #3 av: Sven-Ake

Man  61 år bor i Finspång.

 1.  

Filmer som spelades in på 1930-1940-talet.Handlingen i filmerna var ofta i arbetarklassen och innehöll komik i högt tempo,plus att det var mycke pilsner och groggar.

 2.

Jag gillar dessa underbara Pisnerfilmer.

 3.

Den svenska kultureliten tyckte inte dessa filmer skulle visas på biograferna.Men hos det svenska folket blev filmerna enormt uppskattade.

 4.

Nej.

 6.

Snurriga Familjen från 1940.

 7.

Stort skådespeleri av alla huvudrollsinnehavare.

 8.

1930-talet var ofta filmerna förlagda i arbetarklassen,medan 1940-talet särskilt under krigsåren inriktades på det svenska försvaret.

 9.

Thor Modeen och Dagmar Ebbesen.

 10.

" Dom är bara bäst"

 

  

 

 

 

 

 

 

Anmäl
2007-12-26 13:41 #4 av: Lars-Olof

Jag sitter och knåpar på mitt svar...

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2007-12-26 21:19 #5 av: poppe

Hej jag tackar er för alla svar och väntar på er andra.

Ja för mig har pilsnerfilmen varit något speciellt sen man var liten. Sitta och titta på Thor, Åke , Åsa Nisse och alla andra är något annat och en epok som jag känner vi inte har på samma sätt idag! Mitt arbete lägger jag mer än gärna upp på sidan sker någon gång i vår efter min inlämning.

Anmäl
2007-12-26 23:43 #6 av: mondeo
 

Kön: Man

Boende: Munkedal i Bohuslän

Ålder: 60-75

 

 • 1.
  Det är ganska svårdefinierbart begrepp Pilsnerfilm, det är faktiskt lättare att säga vilka filmer som inte är Pilsnerfilmer. Men man kan säga att det är en nedsättande benämning på de svenska 1930 och -40talsfilmer där man förtärde pilsner och brännvin.
  De kan också ses som filmiska motsvarigheter till friluftsteatrarnas folklustspel. De utspelas i både överklass (Pensionat Paradiset) och arbetarklassmiljö (Augustas lilla felsteg).
  I Edvard Perssons filmer dracks det både pilsner och brännvin men han gjorde inte en enda Pilsnerfilm enligt mig.
  Åsa-Nisse är heller inga Pilsnerfilmer utan Buskis.
  Thor Modéen kom att personifiera begreppet Pilsnerfilm de gjorde att många av hans filmer blev automatiskt Pilsnerfilmer.
 • 2.
  Jag tycker mycket om pilsnerfilm.
 • 3.
  Dagens samhälle känner nog till begreppet Pilsnerfilm men mer är det nog tyvärr inte. Man ser det nog som en filmbagatell från förr.
  Det är här vi som älskar gamla filmer kommer in i bilden.
  Vi försöker på olika sätt att föra ut budskapet om dessa gamla filmpärlor och att skådespelarna från denna tid inte blir bortglömda.
  Filmerna är också viktiga tids och -miljödokument där en yngre generation kan se hur enkelt men ändå fullt njutbart livet kunde vara för ca 60 år sedan. Det innebär inte att allting var bättre förr utan annorlunda.
 • 4.
  Ja.
 • 5.
  Att peka ut någon detalj är svårt men sammantaget påverkas jag mycket positivt, jag blir glad, upprymd och jag sitter och väntar på nästa replik, som jag för det mesta kan utantill.
 • 6.
  Pensionat Paradiset.
 • 7.
  Den är hejdlöst rolig, den har underbara repliker, den har spänning, den har nästan alla pilsner och brännvinsskämt, den har Thor Modéen, den har Julia Caesar, den har John "Botte" Botvids genombrottskommentar, den är en symbol för en hel filmepok, den är Sveriges mest utskällda film och den är Pilsnerfilmernas Pilsnerfilm.
 • 8.
  Det gjordes ett stort antal militärfarser och även en del allvarligare militärfilmer. Grundtanken och andemeningen med dessa filmer var väl att göra livet lite lättare under ransoneringstider för de som var hemma.
  Några andra tankar var väl att visa hur bra försvar vi hade och vilka fina grabbar som försvarade vårt land.
  En Svensk tiger fick vi lära oss och spioner åkte alltid fast och fick sitt straff. Ibland skulle vi köpa Försvarsobligationer.
 • 9.
  Thor Modéen och Åke Söderblom.
 • 10.
  Dessa bägge var otroligt bra var och en för sig men tillsammans... vet inte om det finns några superlativ som inte passar.
  Dom hade också tajming, improvisation, utstrålning, så fort någon av dom visar sig i bild så dominerar dom scenen fullständigt. Filmen "Klart till drabbning" är precis vad jag menar.

 

 

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2008-01-01 21:10 #7 av: Lars-Olof
 Man 45-60 Stockholm

1. Hur skulle du beskriva pilsnerfilm?
Primärt handlar det om komedi, en pilsnerfilm är alltid rolig. En stunds avkoppling, med förväxlingar och missförstånd. Oftast råkar mannen med den högre statusen ut för något ”otäckt”. Det förekommer flera olika sociala klasser i filmerna, och det blir början till motsättningar. Det dricks inte speciellt ofta öl, men däremot lättgrogg. Mat förekommer. Det förekommer något tävlingsmoment, gärna med någon ny uppfinning. Det förekommer inget eller lite våld. Filmerna slutar alltid lyckligt. Kvinno- och manssynen är fastcementerad.

Jag har vid något tillfälle sagt att Lasse Åberg-filmerna och Göta Kanal är moderna pilsnerfilmer. Det har jag fått äta upp flera gånger, det uttalandet.

2. Vad tycker du om pilsnerfilm?
Jag älskar pilsnerfilm!

3. Vad tror du samhället tycker om pilsnerfilm?
Inte någonting. Pilsnerfilm används ofta raljerande, när något är dåligt eller varför inte töntigt. Pilsnerfilm är också nostalgi.

4. Finns det någon pilsnerfilm som du påverkats starkt av?
Ja, Pensionat Paradiset

5. Vid ett Ja svar: Varför påverkade filmen dig?
Det är nog den första pilsnerfilmen jag har minnen ifrån. Den enkla humorn, kommentarerna och skådespelaren Thor Modéen. Jag hade inte sett något liknande innan. Det var den filmen som gjorde att mina kompisar och jag startade ett sällskap, som sedermera blev TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet.

6. Favoritfilm?
Pensionat Paradiset

7. Varför är den din favoritfilm?
Det är pilsnerfilmens moder. Mycket för dess fina repliker, t ex:
-Jaså, Prinsessan Miranda var hon negress?
-Mormon!
-Näe, hälften vore nog, sa han som fick trillingar
-En oceanågare? Här som är så grunt.
-Schajas!
o s v

Men det finns många andra som kan jämföras med Pensionat Paradiset. ”65:an, 66:an och jag”, ”Lördagskvällar”, ”Klart till drabbning”, ”Lyckliga familjen”.

8. Hur uppfattade du svensk film under och efter krigsåren?
Det gjordes en del ”propagandafilmer” för att visa upp vårt svenska försvar och för att stärka vår stridsmoral. Många beredskapsfilmer gjordes helt enkelt för att underhålla; enkel och rolig komedi. Efter krigsåren kunde Sverige exportera mycket filmkunskap, då övriga Europa led av krigets efterdyningar.

9. Favoritskådespelare?
Thor Modéen.

10. Varför är just han/hon din favoritskådespelare?
Han är pilsnerfilmsskådespelarnas ”moder”, med sin timing, sinnesnärvaro, trygghet, lugn, glädje, äkthet, spontanitet, är han helt enkelt storvulen.

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2008-01-03 20:26 #8 av: mondeo

Detta blir en lärorik och viktig tråd.

Jag tycker det är jätteintressant att läsa era svar.

Här kan också de som är på väg in i Pilsnerfilmens underbara värld få svar på många av frågorna kring pilsnerfilm.

Den yngre generationen som vi så gärna vill nå med vårt budskap har här en möjlighet att läsa och förstå hur underbara och oförargliga dessa filmer är. Tänk att få se en film där inte blodet sprutar utan bara ha kul!

Hoppas att fler svarar på frågorna.

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2008-01-06 13:06 #9 av: Lars-Olof

Jag håller med Mondeo. Om det ska bli något av enkätundersökningen behövs fler svar.

Kom igen och hjälp Poppe och pilsnerfilmen. 

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2008-01-06 17:23 #10 av: Kalle_Jeppsson

Jag tar väl också och lägger ut mina svar, även om jag redan skickat dem till Poppe.

1. Hur skulle du beskriva pilsnerfilm?

Glad, hurtig, obekymrad, enkel.

2. Vad tycker du om pilsnerfilm?

Jag tycker mycket om pilsnerfilm. Framför allt komedierna från första halvan av 40-talet.

3. Vad tror du samhället tycker om pilsnerfilm?

Jag är rädd att samhället inte är så förtjust i pilsnerfilm. Dels är realism och igenkänningsfaktor sådant som värderas högt i dagens svenska filmvärld, dels får alla pilsnerfilmer alltid extremt låga betyg i tidningar (varför nu en enskild persons subjektiva omdöme är så intressant bara för att han/hon är filmrescensent). Bara namnet pilsnerfilm säger mycket, det finns olika mer eller mindre pretentiösa tolkningar av varför det kallas pilsnerfilm, och min teori är att det ska ha samma nedvärderande klang som 'brännvinsadvokat', 'bananrepublik' eller 'backstugusittarregim'. De flesta har nog inte förmågan att kunna ta dem på rätt sätt, utan bedömer och tittar på dem med dagens ögon, istället för att försöka se dem i sin ursprungliga kontext.

4. Finns det någon pilsnerfilm som du påverkats starkt av?

Starkt kan jag inte säga, men jag påverkas nog lite grand av 'Kalle på Spången' med Edvard Persson varje gång jag ser den.

5. Vid ett Ja svar: Varför påverkade filmen dig?

Dess gemytliga miljö och budskap, och att det goda och förnuftiga vinner kan få mig på bättre humör.

6. Favoritfilm?

Då det handlar om pilsnerfilm får jag sätta 'Kalle på Spången' och 'Kajan går till sjöss' på en delad förstaplats.

7. Varför är den din favoritfilm?

'Spången' har jag redan förklarat varför jag älskar, 'Kajan' för att huvudkaraktärerna har en så härlig grabbanda (ett gäng fattiga Stockholmsgrabbar som åker runt och arbetar på en båt och turnerar med sin revyföreställning i olika städer).

8. Hur uppfattade du svensk film under och efter krigsåren?

Det är en fråga som jag har tänkt mycket på, och man kan väl säga att jag ser det som att den var snäll, gemytlig och glad för att det var vad folk ville se under de mörka, bekymmersamma åren. Någonting jag har hängt upp mig på är att det trots sitt glada budskap alltid fanns ett stråk av allvar, gärna fosterlandskärlek, främst i slutet på filmerna. Ofta kan det kännas ganska malplacerat också. Jag vet inte om du har sett 'Kajan går till sjöss' (1943) men som jag redan har beskrivit är det en snäll oskyldig historia om revyturnerande arbetargrabbar. I slutet, då de har sitt fulla revymanskap och sätter upp en stor föreställning på en herrgård, kommer i finalnumret plötsligt fram en rad med unga flickor med korgar i händerna, de ser ut som hämtade ur en tavla av Carl Larsson. Därefter kommer ett gäng unga käcka grabbar i 20-årsåldern iförda soldatuniform, sedan några med varsin svensk flagga, alltihop till tonerna av en pampig melodi med sång, vars ord är oidentifierbara, det enda man kan urskilja är slutorden "för vårt kära fooosterland!"

I 'Söderpojkar (1941) får man under en orkesterspelning plötsligt se en svensk flagga vaja för vinden, men resten av filmen har handlat om enkla musikantgrabbar med kamratanda som inte har några andra bekymmer i världen än att att de inte har nånstans att 'lira'. Båda gångerna handlar det alltså om att klämma in lite nationalromantik och fosterlandkärlek.

I 'Kalle på Spången' (1939) talar Edvard Perssons huvudperson hela tiden om hur trevligt det var förr och hur mycket han tycker om fred. I en scen med en brinnande kvarn är kvarnvingarna då de filmas rakt framifrån misstänkt lika ett hakkors, man bränner alltså ett hakkors mitt i filmen! (Den gick, har jag för mig, i två år på biograferna på Köpenhamn, och undra på det!) Har du inte sett filmen tycker jag att du ska göra det och titta extra noga på kvarnscenen.

9. Favoritskådespelare?

John Botvid.

10. Varför är just han/hon din favoritskådespelare?

Är det verkligen möjligt att inte älska en liten klurig gubbe som säger "gotti-gott-gott". Hans karaktärer var alltid så härliga, sådana gubbar finns inte längre, och frågan är om de någonsin har funnits.

Anmäl
2008-01-10 11:43 #11 av: stjn01

Svensk Pilsnerfilm

Man:     
Boendeort:
Stockholm
Ålder: 30-45

1. Hur skulle du beskriva pilsnerfilm?
För mig är pilsnerfilm ett samlingsnamn på nästan alla svenska 30-40 tals komedier och farser som ofta har en folklustspelsliknande handling med många bärande roller.
Nils Poppes eller Edvard Perssons filmer tycker jag inte är pilsnerfilm.

2. Vad tycker du om pilsnerfilm?
Jag älskar framför allt 30tals komedierna.
Pilsnerfilm är en del av den svenska underhållningshistorien.
Jag tycker pilsnerfilm är lika fint som annan kultur.

3. Vad tror du samhället tycker om pilsnerfilm?
Jag undrar om sammhället idag ens har någon åsikt om pilsnerfilm annat att den är gammal och ointressant och av den anledningen sannolikt därför är både rasistisk och kvinnoförnedrande.

4. Finns det någon pilsnerfilm som du påverkats starkt av?
Det finns många filmer som påverkat mig alla kanske inte är klockrena pilsnerfilmer. Ebberöds Bank, Pensionat Paradiset, Bomans Pojke, Springpojkar är vi allihopa, Sara Lär Sig Folkvett, En Stilla Flirt Etc... Det finns många som är bra!

5. Vid ett Ja svar: Varför påverkade filmen dig?
Det finns en oförfalskad glädje i dem, dessutom innehåller de ofta både sång och dans. Skådespelarna är ofta fantastiskt bra. Dialogen rapp effektiv och välskriven.

6. Favoritfilm?
Pilsnerfilmernas pilsnerfilm är väl Pensionat Paradiset. Ebberöds Bank är kanske inte en pilsnerfilm men bra ändå.

7. Varför är den din favoritfilm?
Båda är effektivt berättade utan longörer och bra tajming från samtliga skådespelare. Thor Modéns mexikanare är nog det mest respektlösa och fantastiska nummer man kan se i svensk film.
 
8. Hur uppfattade du svensk film under och efter krigsåren?
Ganska trist med få undantag. Komedierna tappar mycket av sin fräschör framför allt under 50talet då allt skulle vara så politiskt korrekt. Svenska filmskapare har haft problem med komedier sedan dess.

9. Favoritskådespelare?
Thor Modéen, Åke Söderblom, Dagmar Ebbesen, Julia Caesar.

10. Varför är just han/hon din favoritskådespelare?
De var så otroligt bra på vad de gjorde. Totalproffs helt enkelt.

 

Anmäl
2008-01-10 23:21 #12 av: mondeo

Denna tråd blir bara bättre och bättre.

Ett sånt fördjupande och analyserande av Pilsnerfilmen har väl sällan gjorts.

Naturligtvis finns ju boken som Jurgen Schildt har skrivit
"Det pensionerade paradiset" men denna tråd ligger inte långt efter.

När det gäller definitionen av vad som är Pilsnerfilm så finns här olika uppfattningar, vad är rätt.......säg det. Det verkar som om känslan har stor betydelse när man tittar på film från -30 och 40 tal.

Vi bör se till tycker jag att denna tråd hela tiden ligger bland topp 5 på forumet.

SKRIV MERA INLÄGG!!!!!

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2008-01-13 11:53 #13 av: Lars-Olof

Jag håller med Mondeo...

Denna tråd och den studiecirkel som Mondeo själv drar igång, kommer att bli ett mycket viktigt inlägg/verktyg i vårt fortsatta arbete för pilsnerfilmens främjande.

Som sagt, tråden kommer att ligga i topp 5 så länge som Poppe vill.

Poppe: Hur många svar har inkommit totalt?

Alla ni andra: Se till att vänner och bekanta går in och svarar på enkäten. Och att framför allt du själv gör det, svarar på enkäten alltså.

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet.

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2008-01-15 22:53 #14 av: Lars-Olof

Fler svar efterlyses...

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2008-01-19 09:36 #15 av: Egbert

Man 41 år boendes i Järfälla utanför Stockholm

1. Filmer från 30 och 40-talen där det gärna dricks pilsner och lättgrogg, samt att de oftas är filmatiserade folklustspel med dåtidens giganter i de bärande rollerna.

2. Jag älskar pilserfilm framför allt annat. Dom är roliga utan att behöva vara grova i replikerna. Det här är kultur av rang.

3. Tror nog att de flesta ser ner på eller inte bryr sig om dessa filmer.

4. Pensionat Paradiset

5. Det var den filmen som väckte mitt intresse för äldre svensk film när jag var i 10-års åldern.

6. Goda vänner och trogna grannar

7. Den har allt som en pilsnerfilm ska innehålla. Underbara skådespelare med Ludde Gentzel och Eric Abrahamsson i toppform. Skåpsupande bakom fruarnas (kärringarnas) ryggar. Fest i bersån med groggar i goda vänners lag, samt en varm humor utan att vara flåshurtig.

8. Under krigsåren blev det väl mer av millitärfarser än det var tidigare, men fortfarande med hjärtlig humor och med starka band med pilsnerfilmen. Efter kriget var det bara Hasse Ekman som fortfarande kunde leverera lätta komedier med hög klass med Sickanfilmerna bl.a.

9. Thor Modéen bland herrarna och Julia Caesar bland damerna

10. Det finns nog ingen som kan liva upp en film med ett dåligt manus som Thor. Och det finns inget rivigare rivjärn än Julia Caesar i den svenska filmhistorien.

Egbert

Anmäl
2008-01-19 20:34 #16 av: poppe

Hej

Är själv överväldigad av alla väldigt intressanta svar till mitt projektarbete. Hitills ligger det på ungefär 15-20 svar på min undersökning. Min tanke är även att jag ska ta kontakt med några av de riktiga stjärnorna som finns kvar och få deras syn vilket jag tror blir intressant. Jag tycker det varit intressantt att läsa er syn på vad den här epoken är för just dig, jag själv precis som Mondeo beskrev det har vidgat synen på vad pilsnerfilm verkligen är.

Anmäl
2008-01-24 01:43 #17 av: schamyl

Man, Bryssel, 45-60 år 

 1. Hur skulle du beskriva pilsnerfilm?

En pilsnerfilm är för mig en komedi inspelad efter ljudfilmens genombrott och före andra världskrigets slut. Den präglas främst av gemyt och utvecklingsoptimism. Handlingen drivs ofta framåt av konflikter av typen storstad-landsbygd, underklass-överklass, bildning-obildning, svenskt-utländskt, tradition-modernitet. En äkta pilsnerfilm ska dessutom präglas av den naivitet som sedermera blev omöjlig, när andra världskrigets fasor blev allmänt kända för den svenska allmänheten. Inriktningen var "folklig", dvs. den den var tänkt att generera så stora biljettintäkter som möjligt.

2. Vad tycker du om pilsnerfilm?

Jag tycker den är kul för att den säger mycket om de allmänna stämningarna och förväntningarna vid tiden för sin tillkomst. Dessutom gillar jag skådespelarnas spelglädje och hantverksskicklighet. Och musiken, när den är hott.

3. Vad tror du samhället tycker om pilsnerfilm?

Ingenting alls. Bland de människor som befolkar samhället finns nog däremot alla tänkbara uppfattningar representerade.

4. Finns det någon pilsnerfilm som du påverkats starkt av?

Nä.

5. Vid ett Ja svar: Varför påverkade filmen dig?

6. Favoritfilm?

Pensionat paradiset och En stilla flirt

7. Varför är den din favoritfilm?

Pensionat P för att den är kvintessensen av pilsnerfilm - En stilla flirt för Tutta Rolfs insatser.

8. Hur uppfattade du svensk film under och efter krigsåren?

Om vi ska hålla oss till pilsnerfilm så tycker jag inte att det har gjort någon egentlig pilsnerfilm efter 1940-1941. Men det har alltid gjorts en och annan bra film, även om det då inte rör sig om pilsnerfilm.

9. Favoritskådespelare?

Thor Modéen, Adolf Jahr, Tutta Rolf, Sickan Carlsson, Rut Holm, Dagmar Ebbesen för att nämna några

10. Varför är just han/hon din favoritskådespelare?

För att de är lysande begåvningar i sin genre.

Anmäl
2008-02-03 23:18 #18 av: Lars-Olof

Mer svar ombedes

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2008-02-05 15:38 #19 av: Ritchie

Svensk Pilsnerfilm

Man:        Kvinna:

japp

Boendeort:

Ljungskile

Ålder:

30-45

15-30        30-45        45-60        60-75        75-100     

 

Nu till mina frågor för att jag ska få ut så mycket som möjligt av dina svar skriv gärna så utförligt som möjligt på varje fråga.

 

1. Hur skulle du beskriva pilsnerfilm?

En filmgenre där det klassiska lustspelet har flyttat till filmduken. Alla karaktärer finns och man behöver inte vara Einstein för att räkna ut vem som är Bad Guy el Good Guy.

2. Vad tycker du om pilsnerfilm?

Underbart !! Det räcker många ggr att bara se minspelet på tex Tosse för att man skall komma i en härlig stämning !!

3. Vad tror du samhället tycker om pilsnerfilm?

Jag tror att vi håller på att gå igenom en förändringsfas. Genren har inte varit riktigt accepterad utan har räknats som en lägre klass underhållning. Nu har det gått 70 år och vi kan se det med andra ögon och slipper dessa kritiska recensenter som skulle bestämma vad vi tyckte på den tiden det begav sig!!!

4. Finns det någon pilsnerfilm som du påverkats starkt av?

Pensionat Paradiset

5. Vid ett Ja svar: Varför påverkade filmen dig?

Det var den första filmen där jag har starka minnen av och då framförallt Tosses karaktär. Handlingen är ju underbar ! Tosses framförande av En äkta mexikanare är naturligtvis filmshistoria och man kan inte mer än hålla med Ingmar Bergmans ord om Tosse " Karln är ju för fan ett geni !!" Sanningen att säga så var Bergman också ganska begåvad !! Jag menar det...

6. Favoritfilm?

Augustas Lilla Felsteg

7. Varför är den din favoritfilm?

Tosse står för regin och Edvard Persson gör en gedigen insats. I filmen finns det dessutom en kräftskiva filmad och jag är säker på att det inte är vatten i de glasen. Vi talar om 7-8 min partaj !! Ni som har möjlighet bör kolla in Edvard Perssons härliga välmående och de "dansande" kräftklorna !! Underbart!!!!

8. Hur uppfattade du svensk film under och efter krigsåren?

Under krigsåren så fyllde filmerna en stor social roll för att ingjuta mod i befolkningen. Vi var ju , lyckligtvis, förskonade ifrån de flesta problemen. Har egentligen ingen riktigt uppfattning i övrigt..

9. Favoritskådespelare?

Mkt svårt...NOT...Thor Odert Folke Modeén, Stinssonen som blev Sverige genom tiderna störste skådespelare !!! Jag menar det..

10. Varför är just han/hon din favoritskådespelare?

Tosse hade förmågan att lyfta vilket manus som helst och handen på hjärtat, det behövdes ibland då handlingarna kanske inte var av den yppersta klassen. Tosse spred en enorm glädje och man såg att det var äkta ! Alla som var med på den tiden vittnar om att Tosse verkligen var en genomgod människa och det är det jag älskar !! Den godheten hoppas jag sprids till min yngste son som är döpt efter Thor !!

det var lustigt....

 

Anmäl
2008-02-18 20:28 #20 av: mondeo

Nu har vi 9 st intressanta och spännande inlägg från Maltdryckscineaster nu har väl Poppe något att bita i.

Fast det hade ju inte gjort något om det dök upp ett tionde inlägg.

Ser verkligen fram emot sammanställningen.

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2008-02-19 13:08 #21 av: Ritchie

Sammanställningen kan ju vara intressant för studiecirkeln att ta del av??!!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.