Allmänt

Pilsnerfilmsfestivalen i Media

2008-02-01 09:12 #0 av: Ritchie

Vi var som var med på världens bästa Pilsnerfilmsfestival i Ljungskile kan läsa följande artikel och minnas de ljuva stunderna. För Er andra som missade denna tillställning blir det en påminnelse om att boka för nästa år !...jag menar det...

Pilsnerfilmfestival Pilsnerfilmens vänner fann Ljungskile Turisthotell som en självklar festivalplats.

Ljungskile Turisthotell bjuder på pilsner - i hundrafalt!

Nysatsningen i Ljungskile Turisthotells har berikat regionen på mycket mer än en anläggning för bra mat och trivsam logi. Med över 100 ölsorter har hotellet också blivit Bohusläns pilsnerparadis!

Med en rejäl kraftansträngning och en solklar vision har det unga paret Hanna Forsberg 20 år och Sven-Arne Staxäng 22 år fått etablissemanget att vakna upp ur sin Törnrosasömn. Deras ambition är att få rörelsen att leva igen samt höja standarden på hotellet och i restaurangen.
Sedan nyinvigningen för ett halvår sedan har de renoverat hotellet, startat musikunderhållning i puben samt haft Pilsnerfilmens vänner på besök. Turisthotellets nya ägarpar Hanna Forsberg och Sven-Arne Staxäng Hanna Forsberg och Sven-Arne Staxäng.

Hanna kommer från Norrtälje i Roslagen och Sven-Arne härstammar från Lysekilstrakten. Lysekils marinbiologiska gymnasium lockade Hanna till Bohuslän, här träffade hon Sven-Arne genom en gemensam vän. När de båda blev arbetskamrater på Håby Restaurang och Motell som drömmarna om en egen verksamhet uppstod.
   - Det visade sig att vi båda haft samma tanke om att driva eget. Vi började leta efter ett hotell med ett Bed & Breakfast i siktet. När vi sedan fann Turisten så tyckte vi det verkade jätteroligt med den anrika pubverksamheten också.

Några farhågor om att driva hotellverksamhet, med tanke på er korta branscherfarenhet?
   - Självklart hade vi det, då vi som sagt inte hade någon större erfarenhet i branschen eller utav att driva eget. Men det vi hade, och har, är en stor vilja och höga ambitioner och med det kommer man långt. Vi ville verkligen satsa på detta och med olika erfarenheter och kunnande kompletterar vi varandra bra.

Ljungskile Turisthotell

Hotellets historik i korthet?
   - Huset byggdes år 1924 och har sedan dess har det bedrivits hotellverksamhet. Mycket är fortfarande kvar sedan huset byggdes. Orginalmålningarna finns kvar i entren och byggnaden har även ett "inbyggt" golvknarr som gjordes med hjälp av att man la björknäver mellan bjälklaget och golvplankorna.
I mitten av nittiotalet bytte hotellet ägare som kompletterade hotellverksamheten med en pub och införde alla dess ölsorter. Denna tradition lever fortfarande kvar och har blivit hotellets nisch.

Kommer ni att förändra Ljungskile Turisthotell?
   - Vår vision är att få igång rörelsen, få den att leva igen samt höja standarden på hotellet och i restaurangen. Vi vill att detta skall vara krogen som folk besöker och gärna pratar om - en krog som passar de flesta. Rummen genomgår en stor renovering med bl a nya fräscha badrum. Vi kan med glädje säga att vi är mycket nöjda med resultatet, det har blivit kanonfina rum. Konferensrummet har också nya möbler. För tillfället erbjuds gästerna en enklare pubmeny med bl a kycklingspett och schnitzel. Vi har även haft större middagar och luncher då vi följt gästernas önskemål. Nu till våren kommer vi att utöka restaurangens meny.

Öl på hyllan Trapistöl på hyllan...

Ett turisthotell med 100 ölsorter?
   - Ölen var som sagt inte vår idé utan fanns i sortimentet redan när vi tillträdde som ägare. Turisthotellet är känt för sitt stora ölsortiment och ger ett positivt mervärde som får våra gäster att återkomma. Naturligtvis fortsätter vi att bjuda våra gäster på en spännande ölkultur!

Ölprovningar, ölmenyer, gästande ölprofiler?
   - Idag ordnar vi bokade ölprovningar efter gästerna önskemål. Vi anpassar oss efter kundens kunskapsnivå, hur många de är, hur många sorter de önskar prova. Hösten var välbokad och vårsäsongen har redan flera inbokade ölprovningar.

Snabb ölkurs: vilka "ölfamiljer" har ni och vilka sorter ingår i dessa?
   - Öl är en hel vetenskap idag med otroligt många olika sorter och varianter. Turisthotellets ölsorter kommer mestadels från Belgien, men även från Storbritannien, Frankrike, Italien, Sverige, Tyskland, Holland, Tjeckien, Amerika, Thailand och... Jamaika! Från dessa länder finns det olika ölvarianter; lager, ale, stout, pilsner, veteöl, fruktöl, spontanjäst m fl. Alla är heller inte serietillvekade utan det finns många små bryggerier ute i världen som tar fram en enda ölsort, sedan bryggs den inte mer. Detta resulterar i att vårt sortiment varierar och att ölmenyn aldrig ser densamma ut. De belgiska trappistölerna, bl a Chimay, Rochefort och Westmalle, är mycket populära. Trappistöl bryggs på kloster och får bara kallas för trappist om det är munkarna själva som har bryggt den. Det finns andra öler som kallas för klosteröl, men de är inte bryggda av munkar.

Thor Moden Skådespelaren Thor Moden - pilsnerfilmens okrönte konung.

Pilsnerfilmsfestival?
   - Detta hade vi för första gången i höstas och var riktigt roligt och annorlunda. Man skulle kunna tro på namnet att detta handlar om öl men det gör det inte. Pilsnerfilmen gjordes på 30:talet, det är svenska, svart/vita komedier som blev ratade utav kritikerna. Festivalen annordnades i sammarbete med T.O.F.S. (Thor Odert Folke Sällskapet) och pågick under eftermiddagen och kvällen, alla iförda frack och hög hatt. Det visades filmer under eftermiddagen samtidigt som vi servareade öl och tilltugg. Ute i foajén hade vi en utställning med tavlor, planscher och böcker, allt handlade om pilsnerfilmen. Vi hade även lyckats få hit en man som varit sambo och hotellägare tillsammans med en utav skådespelarna i filmerna. Han delade med sig av sina historier och erfarenheter från filminspelningarna. Detta arrangerar vi gärna igen men för tillfället är ingen ny festivalträff planerad. Hanna och Sven-Arne Hanna och Sven-Arne har över 100 sorters öl att bjuda på. Törstig?


Underhållning?

-  Under hösten har vi haft spelningar med liveband, vilket varit mycket populärt hos våra gäster. Detta kommer vi att fortsätta med, dock inte lika ofta då vi har mycket annat på gång. Bland annat kommer vi att följa Ljungskiles spel i Allsvenskan, men vårens stora händelse är fortfarande hemlig. Vi kan avslöja att det handlar om mat, det kommer bli blodigt och dödligt roligt! Detta kan man läsa mer om inom kort på vår hemsida.

Mer info >>

 

Relaterade länkar

Av: Ritchie

Datum för publicering

  • 2008-02-01
Anmäl
2008-02-01 09:13 #1 av: Ritchie

Vänner...artikeln är publicerad under

http://www.vastsverige.com/templates/article____17564.aspx

 

Jag menar det...

Anmäl
2008-02-01 14:56 #2 av: mondeo

Det var ett fint reportage från Ljungskile Turisthotell.

Tänk en Pilsnerfilmfestival under två dagar, hela Ljungskile i ett Pilsnerfilmrus och alla rum på Hotellet uppbokade av Pilsnerfilmvänner. Det hade varit något att se fram emot.

 

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2008-02-01 15:45 #3 av: LASSER

Ja det var en vad man kan kalla för resa det!!

Ja ja menar det!Cool

Anmäl
2008-02-01 15:49 #4 av: Kaj

Mycket bra artikel. Så då är vi med imedia igen!

Anmäl
2008-02-02 23:51 #5 av: Lars-Olof

Vicka tider!

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2008-02-04 12:42 #6 av: Kaj

OBS! Richie. Du har väl kollat att det var OK att kopiera artikeln från tidingen?

Anmäl