Allmänt

Landstormens lilla Lotta!

2009-02-12 16:15 #0 av: Ritchie

Sickan Carlsson har spridit glädje i ett otal filmer genom åren och förtjänar all den uppskattning hon kan få. Måhända var det just, ovanstående, Landstormens lilla Lotta som blev hennes paradnummer.

Jag har alltid trott att Sickan var ett artistnamn men där hade jag fel. Sickan föddes 12 augusti 1915 i Stockholm och fick namnet Sickan Anna-Greta Carlsson. Att det blev just Sickan beror på faderns fovaritskådespelare Sickan Castegren.

Sickans första framträdande var i Barnens Brevlåda som leddes av Sven Jerring. Där framförde hon den vackra barnvisan, blåsippor, av Alice Tegne´r.

1932 började Sickan på Södra Teatern (jag menar det...) där hennes första insats var lustspelet "Vi som går köksvägen" mot bla Tosse. Senare kom hon att filma mycket mot dåtidens tungviktare inom den lätta filmen, Åke Söderblom och Tosse.

Med Schamyl Bauman som regissör spelade Sickan in åtta filmer under tio år, varav den första spelades in 1945. Sickan var självklart den stora stjärnan i filmerna som drog in mycket pengar.

Som alla vår hjältar, från tiden då det var bättre, var Sickan mycket aktiv. Hon spelade radiorevy med Gösta Bernhard och Kar de Mumma.

Hon tackade 1958 nej till Ingmar Bergmans erbjudande att spela på Malmö Stadsteater. Senare kom hon dock att filma Lustgården med manus av Bergman och det kom att bli hennes sista riktigt stora roll.

Sånger man minns med Sickan är bla, jag skall sjunga för dig och jag är så glittrande glad.

Sickan fick 2005 en hedersguldbagge för sin insats inom svensk film och sällan har väl något pris varit mer rättvist!!!

Det avtryck Sickan gör på mig genom sina filmer och de gånger jag haft den stora förmånen att träffa henne är att jag, efter mötet nynnar på jag är så glittrande glad !

Att ögon kan glittra så!!!

 

Jag menar det...

Anmäl
2009-02-13 13:09 #1 av: Lars-Olof

Vem är hon till höger på bilden???

Sickan var gift med Sölve Adamsson om jag minns rätt. Och Sölve är en släkting på min fars sida.

Gud va världen är liten.

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2009-02-13 14:02 #2 av: mondeo

Härligt att du lyfter fram och berättar om allas vår Sickan!

Bilden, ja, hon till höger det är väl Anna-Greta? Men den fule gubben till vänster är det Sölve eller?

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2009-02-14 10:34 #3 av: Ritchie

Tro mig... Jag har arbetat i timmar med Photoshop för att försöka ta bort objeketet jämte Sickan men med dagens teknik är det ännu ej möjligt. Gjorde ett misstag med tippex så nu putsar jag en snöig skärm...

 

jag menar det...

Anmäl
2009-02-14 15:39 #4 av: Lars-Olof

Jag tycker han verkar stilig.

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2009-02-15 15:51 #5 av: Ritchie

´NU ja!!! Men en veckas hårt jobb med Photoshop skall väl betala sig på någotvis!!!???

 

 

Anmäl
2009-02-27 23:22 #6 av: Trint

Av någon okänd anledning så förbinder jag Sickan med en sådan där telefonväxel som fanns in på 50-talet, sån där med telejack och kablar som som kopplades med tillrop som "klart Vindsele 24" eller "Storbotten 18 svarar ej".
Kanske Sickan spelat någon sådan roll i någon film som fastnat i mina mer undermedvetna minnen.

Vindsele är för övrigt en välkänd hemort för Klas och Göran Bergendahl. Ni vet kusinerna till Hubert Norlén. Även kända som Tvillingdetektiverna.
(sk sidospår)

Anmäl
2009-02-28 11:10 #7 av: Ritchie

Jag menar det...

 

Växeln hallå, hallå, hallå koppla mig till 22!

Var det Sickan??

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.