Allmänt

Nils Poppe, en svensk Charlie Chaplin?

2009-02-18 13:05 #0 av: Ritchie

Det var något speciellt med Nils Einar Jönssons kroppsspråk och mimik när han äntrade en scen. Något som fick publiken att fnissa och skratta åt hans försök att gestalta seriösa roller. Han gav upp de allvarsamma rollerna och lät glädjen spira! Vi är många som är tacksamma för det i dag!!

Nils Einar Jönsson föddes 31 maj 1908 i Malmö. Hans mor lämnade bort honom men han kom tidigt till Anders och Amanda Jönsson som kom att bli hans fosterföräldrar.

Under fyra år, med start 1930, arbetade han på Hippodromteatern i Malmö där han medverkade i en lång rad revyer och operetter(?...nåja, Tosse var ju en utmärkt dansare så varför inte?). Guds gröna ängar, Storklas och Lillklas, Äktenskap instiftas i himlen samt blomman från Hawaii var några av de uppsättningar han medverkade i.

I mitten på 1930-talet blev Poppe stockholmare. Han flyttade till den kungliga hufvudstaden och en anställning på Folkets Hus teatern där han kom att bli en av de mest tongivande aktörerna inom Klangerevyn. Det var i Klangerevyn som Poppe gjorde sin Chaplin-parodi för första gången.

Musikalen kom på 1940-talet. För Poppes del kom genombrottet med Blåjackor 1942. Uppsättningen spelades på Oscarteatern där han vid ett flertal tillfällen spelade mot världens vackraste kvinna, Annalisa Ericson!

Nils Poppe var en utmärkt dansare och med en smidighet som få var det en fröjd att se hans nummer. Hans paradnummer kom att bli som fotografen Snibson i Lorden från gränden som spelades på Södra teatern 1947.

På film känner vi ofta igen honom som Fabian Bom, det gjordes totalt sju filmer om den lite klantige men godhjärtade personen varav den förste kom 1948. En annan person som Poppe gestaltade var paragrafryttaren Sten Stensson Stee´n från Eslöv.

1966 övertog han Fredriksdalsteatern och hans betydelse för den teaterns utveckling kan inte överskattas. Stort tack till alla som fnissade åt en allvarsam Nils Einar Jönsson i hans tidiga teaterkarriär!!

Ni gav oss andra en livslång glädje!!

Jag menar det....

Anmäl
2009-02-19 17:26 #1 av: Ritchie

Fredriksdalsteatern övertogs väl av Eva Rydberg?

Är de inte lite lika, Eva och Nils???

Anmäl
2009-02-19 17:56 #2 av: Lars-Olof

Oss emellan kan jag säga att jag har lite svårt för Poppes form av humor. Den där lite clownaktiga; clownen som gråter i ensamhet och är olycklig när ingen ser.

Det är sällan han får tjejen. Dock tycker tjejerna synd om honom och han erhåller en puss på kinden. I bästa fall en kortis på munnen.

Tosse däremot...  

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2009-02-19 18:02 #3 av: Ritchie

...är en äkta mexikanare!!!

Som gillar kvinnor och handgemäng!!!

Det ÄR skillnad!!

Anmäl
2009-02-19 19:56 #4 av: mondeo

Nu vill jag ju inte på något sätt förringa din mycket fina artikel om Nils Poppe men......visst kan man ha flera artiklar om Poppe men läs gärna min artikel om herr Poppe skriven den 08-05-18. Den ligger dock på 17/1.

Men annars mår jag bra.

 

 

 

 

 

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2009-02-20 09:44 #5 av: Ritchie

Faktum var att jag letade efter ngn artikel men hittade ingen varvid jag fattade pennan.

Men som jag brukar säga... alla dessa härliga skådespelare förtjänar uppmärksmahet så nu väntar vi bara på artikel nummer tre!!!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.