Thor Modéen

Thor Modéen blir en ny människa!?

2009-05-25 22:46 #0 av: Lars-Olof

Saxat ur en artikel från Hemmets Journal, nr 5, 2 februari 1939. Tidningen kostade 30 öre detta år. Artikelförfattare Wilhelm Printz.

"...Denna utomordentliga vits hann emellertid inte förbrylla mig så värst länge, ty på öl-lådan satt en hårt pumpad herre och viftade bort verkliga eller inbillade flugor med en dammvippa med sådan fjädrar, ni vet, i ena ändan. Den hårt pumpade herrn var vår gemensamme vän Thor Modéen.
"Hallo, boy!" dundrade han, så att en hund, tillhörig Lau Lauridsen junior - vars fader en gång presenterade de roliga Fyrtorns- och Släpvagnsfilmerna - for upp som stungen av en orm. Det är f ö Lau Lauridsen junior som är regissör för inspelningarna hos ASA.
"Förlåt", stammade jag och tittade på den röda lampan, som sade ifrån , att hostning, nysning etc, var strängeligen förbjudet. "Förlåt, jag är svensk."
"Skall det vara en drink? Det här är nämligen privata bar."
Och i fönstret med de rödrutiga gardinerna visade sig ett rosigt ansikte, tillhörande en söt, dansk pige, och omedelbart därefter langades det ut en gin och tonic.
"Hur står det till på den andra sidan det stora vattnet?" frågade Thor.
"Prima. Men hur trivs herr Modéen i Danmark?"
"Här är nog så bra. Men spriten är förstås dyr, och maten, maten...Säg, herrn har väl inte händelsevis en vanlig svensk biff på sig?"
Jag drack en klunk och tyckte, att det kunde vara lämpligt att fortsätta med mina frågor.
"När började herr Modéen på skådespelarbanan?"
Thor Klämde fast en en av Hirschsprungs cigarrer i munnen och såg eftertänksam ut.
"Jag tror nästan, att jag började, när jag var mycket liten. Jag har nämligen hört gammalt, förståndigt folk påstå, att jag skrek som en besatt, när jag kåg i vaggan. Det gjorde jag tydligen för att få, vad jag ville ha, och eftersom jag alltid lyckades få det där, som jag ville ha, så tycker jag, att man kan betrakta det som ett gott skådespeleri.
Sen gjorde jag emellertid ett kort uppehåll i min skådespelargärning. Då jag lämnade mitt fädernehem i Kungsör, tog jag nämligen anställning i Kåbergs bekanta tapetfirma. Det dröjde dock inte länge, förrän jag tröttnade på att syssla med sådant, som gick uppåt väggarna. Hahaha...Skål!"

fortsättning följer...     

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2009-05-26 09:29 #1 av: Trint

Undrar på vilket sätt herr Modéen förändrats? Härligt med tidstypiska dokument.

Per

Anmäl
2009-05-26 14:50 #2 av: mondeo

Väldigt kul att läsa!

Jag visste väl att Thor och jag hade något gemensamt - vi har bägge jobbat med tapeter.

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2009-06-01 00:37 #3 av: Lars-Olof

fortsättning från ingressen...

"Skål!"
"Jag blev alltså skådespelare på allvar. Jag började i Sundbyberg, kom därifrån till Södermalms teater och promenerade till Vitabergsparken. Sedan blev det Pallastteatern vid wallinggatan, och så till slutupptäckte svenka folket , att jag fanns till. Det var på Folkets Hus Teater under Björn Hodell. Men det var på den tiden, då man var charmör och en aning smärtare än nu."
"Vilka mera framträdande roller har herr Modéen haft?"
"Tja, det är inte gott att komma ihåg så här i en hast. Redan på stumfilmens tid var jag med i Dan, tant och lilla fröken Söderlund med Sigurd wallén som regissör. Sedan spelade jag tillsamman med Axel Ringvall och och Tor Weijden i Andersson, Pettersson och Lundström. Det var jag, som var Pettersson. Vidare har jag regisserat Augustas lilla felsteg och haft titelrollen i Hin och smålänningen - ja, jag var inte Hin för f..." 
"Vad gör herr Modéen för att alltid vara vid så briljant humör?"
"Vad jag gör? Jag äter vad jag vill, och dricker vad jag vill - och när jag vill. Och hemma i Sverige har jag en lantgård med tio kor och fyra grisar. Det är härliga tider, strålande tider..."
"Vad är herr Modéens livrätt?"
"Jo, det skall jag tala om. Det är den svenska biffen, som herrn inte hade med sig. Och den skulle varit så stor som ett hm! - lock. Och en snaps kan jag också mycket väl ta - men helst inte mindre än två. Och man behöver inte använda handgripligheter för att sätta mig vid ett svenskt smörgåsbord."

fortsättning följer...

   

 

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2009-06-01 18:12 #4 av: Trint

Ha, ha, ha! Ser fram emot fortsättningen!

/Per

Anmäl
2009-06-06 15:51 #5 av: Lars-Olof

fortsättning...

"Men vi kanske skulle återgå till filmningen. Något nytt på filmfronten?"
"Jo, det vill jag lova. Åtminstone är det en hel del nytt för mitt vidkommande. Min herre" sade Thor och ordnade anletsdragen i olycksbådande veck, "min herre, låt mig anförtro er en allvarlig sak: Jag har beslutat att bli en annan människa. Svenska folket skall hädanefter slippa att äcklas åt mina rullande ögon och åt min bluff-bluffstämma. Nog sagt, som Victor Lundberg på sin tid brukade säga (Forts. sid 42)

(Forts. från sid 15.)

Ni kan förresten själv få konstatera fakta i nästa premiärklara film - den kommer förmodligen att vevas på biograferna i februari månad. Den heter Efterlyst och har till regissör Schamyl Bauman, alltså samme man  som iscensatt "Karriär". Manuskriptet  är f.ö.  författat av Elin Vägner och Oscar Hemberg. Det är en modern storstadshistoria, och problemet  är så aktuellt som något: de kvinnliga anställdas kamp för rätten att gifta sig utan att mista sina platser. Filmens kärlekshistoria utspinnes mellan en skilsmässoadvokat - Edvin Adolphsson - och hans sekreterare - Birgit Rosengren. Isa Quensel och Elof Ahrle äro också med, och gamle Jean Claesson sjunger en utmärkt visa om en stackars komediant. I Efterlyst har jag som sagt så smått börjat med den nya människan: Jag är en dryg och litet enfaldig källaremästare, lugn och tillknäppt.
Men nu, min herre, måste jag in och titta på filmningen ett slag."
Och Thor Modéen lämnade mig. Var det den gamle Thor eller den nye Thor? Vad den nye Thor kommer att skapa, får framtiden utvisa. Men, mitt herrskap, handen på hjärtat! komma vi inte att sakna de rullande ögonen och bluff-bluffstämman, den storvulne Thor?
Eller var det hela kanske bara ett skrämskott?
Men om natten drömde jag om det danska filminspelningsbolaget ASA och om den svenske skådespelaren Thor. Då slog det mig som en åskvigg från klar himmel: Varför gör Svensk Filmindustri inte en film om asa-Thor, en film med ämne hämtat ur den nordiska, hedniska gudaläran och de pompösa konungasönerna.

i den filmen borde Thor vara Tor. Gärna med rullande ögon och blufff-bluffstämma.                                                 Wilhelm Printz

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2009-06-10 17:52 #6 av: mondeo

Filmen "Efterlyst" har jag inte sett, var inne på Svensk Filmdatabas och konstaterade att det var få "krediterade" skådespelare i filmen men massor av "ej krediterade".

Jag vill nog helst ha Thor med rullande ögon och bluff-bluffstämma. 
Härlig artikel.

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl