Allmänt

Agenda Pilsnerfilmsåret 2010

2010-01-03 23:31 #0 av: Lars-Olof

Det lutar som vanligt åt en ”kickstart” på pilsnerfilmsåret, 2010 inget undantag. Som ni ser på annan plats ska SVT sända en dokumentär om Åsa-Nisse den 8 januari. Och Åsa-Nisse hade ju förkärlek för motorer, raketer och allehanda uppfinningar. I dokumentären, och i boken, används begreppet förgasarfilm.

Fira med BIRA, Birollssällskapet.
Med tanke förgasarfilm, så har ju Folke Helleberg bemärkelsedag den 5 januari. Folke var ju den bärande birollen i Pensionat Paradiset.

Övriga dagar och personer att uppmärksamma är Mona Geijer-Falkner, Kristin i Åsa-Nisse-filmerna, föddes den 2 januari 1887, och den 4 januari 1890 föddes Weyler Hildebrand.

Den 20 januari skulle Tosses parhäst, Åke Söderblom blivit 100. Vi kommer att minnas Åke när vi den 22 januari samlas vid Adolf Fredriks kyrkogård i Stockholm för att hylla Thor Odert Folke Modéen. Mer om det senare.

Mellan dessa två pilsnerfilmsekvilibrister, den 21 januari, fyller Elof Ahrle. Elof föddes 1900.

De finns fler glada tilldragelser och födelsedatum, som ger oss anledning att fira. I Martin Kristenssons "Partyt är ett faktum - 365 skäl att rulla hatt" hittar du en, minst, för varje dag.

På tal om förgasarfilm, det är snart Göteborgs filmfestival...

Grosshandlare Lindberg

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2010-01-04 11:52 #1 av: mondeo

Vilken tur att inte alla dessa personer som ska firas ligger under BIRAs beskydd.

Tänk att "fira med en BIRA" - många biror hade det blivit.

Fast jag kommer nog att klämma en bira i dag den 4 jan för en av mina "favo" regissörer, Weyler Hildebrand.

 

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.