Pilsnerfilm på bio

Pensionat Paradiset - formidabel succé!

2010-02-06 12:54 #0 av: Lars-Olof

Föreställningen på Capitol i Göteborg den 4/2 blev en skön påminnelse om Pensionat Paradisets storhet. Mycket skratt, allsång och sittande ovationer blev biopublikens reaktion på filmen. Thor Modéen, Julia Caesar ochLili Zeidner m fl gör denna film till en av de roligaste i Sveriges filmhistoria.

Filmföreställningen på Capitol den 4 februari inleddes med en kort presentation av Jörgen Viman, som förtjänstfullt restaurerat den klassiska filmpärlan. Vi blev presenterade en del fakta om hur Filminstitutets löpande filmrestaureringar går till och hur brandfarlig nitratfilmerna är.
Kvällens filmkopia var den "omproducerade" och barntillåtna (?) filmen Skärgårdskavaljerer.
Originalets förtexter var ändrade bl a, men i övrigt var de sig lik. Vi fick t o m ta del av den kultförklarade lustigheten med nazistisk anknytning, som klipptes bort i samband med visningar på tv i början på sjuttiotalet.

Pensionat Paradiset är formidabelt klassisk. Skickliga skådespelare levererar lustigheter och vitsar i varje scen. Att filmen skapade en sådan stämning i landet är ofattbar men ändå inte.

Det skämtas hej vilt om adeln, trillingar, negresser, mormoner, solochvårare, karburatorer, åbäken, gamla kärringar, bondflickor, Alingsååås, skåningar, sydamerikanare och Hitler(!).

Att lustigheten om Hitler klipptes bort är kanske svårt att förstå och förklara i nutid, men i på sjuttiotalet var det mycket som vi inte tålde att se och inte borde se.

Jag fick ett tips om en länk till Kvällsöppet  från 1971. Se den och förstå...

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2010-02-07 16:40 #1 av: mondeo

En underbar kväll!

Nu kan jag äntligen berätta om den underbara torsdagskvällen på biograf Capitol i Göteborg den 4 feb. (min ögonläkare har nämligen givet mig några dagars dataskärm och TV förbud).

Måste börja ta min hojtaroja regelbundet igen.

Som Grosshandlare Lindberg mycket riktigt skriver så är " Pensionat Paradiset formidabelt klassisk".

Tänk om en recension likt Grosshandlarens hade skrivits dagen efter premiären 1937, nej nu lät det ungefär så här "Pensionat Paradiset är nog nättopp det allra simplaste jag hittills sett av svensk film............".

Med facit i hand är det naturligtvis Grosshandlaren som har rätt.

För mig personligen så var detta nog den största dagen (kvällen) i min Pilsnerfilm/svenskfilmentusiast liv.

Vad är det största vi Pilsnerfilm/svenskfilmentusiaster skulle kunna vara med om?

Personligen, eftersom Thor Modéen är den för mig störste komikern, improvisatören och 1930 och 40 tals dominanten inom svensk film så vore det väl att få träffa hr Modéen över en lättgrogg.

Nu är ju detta omöjligt och får vänta tills jag själv knackar på hos Sankte Per, då ska jag minsann hälsa på både Thor, Åke, Folke m.fl.

Nu hade dock Grosshandlare Lindberg gjort det möjligt att jag skulle få vara med om, för mig något mycket stort.

Med TOFS gänget som kom från Stockholm var också bägge Thor Modéens barn! Margareta Perby och Lars Modéen.

Tänk att få sitta och prata med Lars och han pratar i termer;
far sa så o.s.v. och då är far, Thor Modéen det kändes overkligt.

Kvällens absoluta höjdpunkt för mig var själva bioföreställningen.
Jag fick sitta mellan Lars och Margareta och titta på filmen "Pensionat Paradiset" på en riktig bioduk nästan på dagen 73 år efter premiären (premiären var den 5 feb 1937).
Detta var STORT mycket STORT!

Det var en mycket trevligt afton och jag vill tacka det härliga gänget från Stockholm och då särskilt Margareta och Lars.      

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2010-02-07 21:52 #2 av: veritas

Jag är väldigt, väldigt, VÄLDIGT avundsjuk!!!

Anmäl
2010-02-08 12:28 #3 av: Kaj

Intressant att se kvällsöppet debatten från Lolas länk. Till och med en ung grabb tyckte PP var formidabelt rolig (mer än 30 år efter att filmen spelades in).

Anmäl
2010-02-14 20:58 #4 av: Lars-Olof

Nu finns en del bilder upplagt i Album.

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.