Allmänt

Idel ädel adel - Svt1 måndag 25/1 kl. 14,35

2010-01-24 16:41 #0 av: Lars-Olof

Passa på att titta på s/v-filmer på svt nu. För strax börjar Olympiska spelen i Vancouver, och då blir det inga filmer vill jag lova.

Först ut är filmen Idel ädel adel från 1945, med bl a Åke Söderblom, Annlisa Ericson, Anders Henriksson och Erik "Bullen" Berglund.

Nedanstående recension (från svenskfilmdatabas) gör ju att man inte vill missa filmen.

Arbetaren (osignerad): "Det är ett hopkok av allt möjligt: släktforskning, sportfiske, variation av temat kvinnan av börd och mannen av folket, prat om idealitet, föreningsliv m m. Med andra ord: det hela är det andefattigaste man sett på länge. Eller ska det vara gyckel med de adliga eller med populasen? Vilket det än må vara -- någonting vettigt eller roligt finns inte." 

Måndag den 1/2 är det ett Hasse Ekman-epos Dårskapens hus. Svt skriver:

Svensk långfilm från 1951. Vid utgrävningar i Stockholm år 2248 har man påträffat 45.000 meter film från 1940-talet av mästerregissören Hasse Ekman. Materialet är i oordning men Föreningen för Fornfilm-Forskning sammanställer materialet som man tror att mästarens konstnärliga har varit. Storyn är sammanställd från åtta av Hasse Ekmans 40-talsfilmer. Regi: Hasse Ekman. I rollerna: Hasse Ekman, Lars Hansson, Elsie Albiin, Gunnar Sjöberg, Edvin Adolphson m.fl.

Och reaktionerna:
I MT (12.10.1951) gick Nils Beyer under rubriken "Hasse Ekmans skandalfilm" till våldsamt angrepp mot upphovsmannen: "Sanningen är (-) den att ingen regissör i filmens historia uppträtt mer svinaktigt mot sina skådespelare än Hasse Ekman i Dårskapens hus, samtidigt som han skurit halsen av sig själv som skapande konstnär. Här har en man, som steg för steg arbetat sig fram till en uppmärksammad, i sina bästa ögonblick aktad ställning i svensk film och därmed också i svenskt kulturliv, med kallt blod sålt sin själ för ekonomisk spekulation. Vad han åstadkommit är den i djupare mening oanständigaste film, som hittills sett dagen i detta land." Beyer krävde att Ekman snarast skulle låta ta ned filmen och offentligen deklarera "att han gjort sig skyldig till en beklaglig dumhet".

 

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2010-01-25 12:00 #1 av: mondeo

Tack för denna påminnelse.

En reflektion när man läser recensioner av olika filmer:
Hur mår egentligen en filmrecensent/kritiker, tänk att gå omkring och ständigt vara så negativ.

Att de aldrig lär sig:
"Pensionat Paradiset" - biobesökarna älskar den.

"Åsa-Nisse filmerna - biobesökarna älskar dom.

Nu är det "Göta Kanal filmerna som ska sågas.

Nä, tungt, mörkt och trist ska det vara då är de nöjda.

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2010-01-25 20:40 #2 av: veritas

Nja broder

 

alltså jag tycker Pensionat Paradiset är en riktigt trevlig film att se - men inte med bästa vilja i världen kan jag påstå att det är kvalité. Den är verkligen usel från början till slut - möjligen med undantag för Sigge Fürsts sång i början.

Visste ser man den av andra skäl. Lika med vännen Åsa-Nisse. De senare vägrar jag bara att titta på, trots att jag har dem i hyllan . Dokumentören visade ju också vad de själva tryckte om dem.

Sedan kan jag inte hålla med om att det skall vara tungt, mörkt och trist - det finns inte så få komedier som fått rätt mycket beröm.

Sedan måste nog vi älskare av pilsnerfilm medge en gammal sanning: popularitet är i sig ingen garanti för kvalitet.

Och att Ingmar Bergman troligen kommer att ihågkommas längre än Ragnar Frisk.

Blir jag av med mitt medlemsskap nu?

undrar

veritas

Anmäl
2010-01-27 14:02 #3 av: mondeo

#2
NU sitter du löst, vi får disskutera en degradering.

Nåja, skämt åsido, jag tror att du missförstod mig lite. Jag skrev inget om kvalitet och som du själv utrycker det:  popularitet är i sig ingen garanti för kvalitet.

Pensionat Paradiset som kvaliltetsfilm och "min" Folke Helleberg insatts ska vi väl tala om i små bokstäver.

MEN biobesökarna älskade den.

Man gjorde ju inte 20 st Åsa-Nisse om man inte tjänade pengar på dom.
Biobesökarna gillade dom.

Var det kvalitetsfilm - absolut inte, tänk alla scener tagna i Åsa-Nisses kök, det ekade värre än i en lagerlokal och den sista filmen är rent usel.

När det gäller recensenterna så hur många Ingmar Bergman filmer sågades? Inte särskilt hög procent. 
Hur många Åsa-Nisse filmer sågades? Jag tror alla.

Det finns säkert komedier som fått bra recensioner, vet inte vilka men kan gissa på Åke S.

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.