Allmänt

Thor Modéen-kalender mars 2010

2010-02-28 14:45 #0 av: Lars-Olof

Det viktigaste epitetet i en pilsnerfilm är faktiskt grogg, och då givetvis lättgrogg. En duktig lättgrogg består av Eau de Vie och sockerdricka. Bilden i kalendern visar våra hjältar vid ett riktigt "smörgåsbord". Köp kalendern om du vill se bilden!

Nu mår jag riktigt kuckelimuck!!! säger Blomberg, som avslutar en charmant middag med grogg å Grand Hotels Franska Veranda i Stockholm. Blomberg som tidigare, på ett nedrigt sätt, "stulit" grosshandlare Karl-Alfred Petterssons identitet och plånbok. Scenen är hämtad ur filmen 65, 66 och jag från 1936.

Och i filmen Pensionat Paradiset utropar pensionatsvärdinnan Elvira Pettersson till kombattanterna skräddare Bergström och filuren Kihlman: -Åh, där är ni ju. Kom upp på kontoret så bjuder jag på grogg!

Groggen innehar en av de viktigaste birollerna i vår kära pilsnerfilm, men är sällan krediterad. Under mars månad kommer vi pilsnerfilmentusiaster att ovillkorligt och hejdlöst hylla denna utrotningshotade njutningsdryck.
Det vore roligt att få ta del av ditt hyllningstips samt hur du avnjuter din grogg. Om du dessutom har något minne från när groggen spelade en avgörande betydelse i ditt glada liv, får du gärna skriva om det också.
Var groggen kommer ifrån är egentligen ganska oväsentligt och ointressant, när vi ända vet vart den ska ta vägen. Jag menar det! Skål på're, hej på're, tjenare!

Ett vanligt sätt att konsumera grogg är att göra en lättgrogg. Lättgroggen som skapades på grund av, eller tack vare, kanske vi ska säga nu, av det utbredda förbudssystemet, som fanns på den här tiden, när pilsnerfilmerna spelades in och producerades. Lättgroggen har initialt inget att göra med kroppsreglering, förutom att ett för långt och intensivt brukande kan ge en porös och spolformad kropp.
Så här blandar du effektivast din lättgrogg; ett eller två mått, men aldrig mindre än tre, (jag menar!) av din två-stjärniga Eau-de-Vie hälles i ett högt groggglas (ja, det ska stavas med fyra g!) därefter fyller du på med sockerdricka.                    Kom till pappa! Skål på're, hej på're, tjenare!

 

Nu vet jag att det finns många åsikter om - hur en lättgrogg ska blandas, hur många centilitrar, vilket "virke" som passar bäst, var den kommer ifrån, varför det heter lättgrogg och vilken alkohol som ska användas. Denna månad och i detta forum beskrivs endast ändamålet med grogg och lättgrogg. Ibland får vi göra så...

 

I sommarens soliga dagar...Skål på're, hej på're, tjenare!

 

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2010-03-01 12:10 #1 av: mondeo

Hick!
Bluddrar, bläddrar menar just jag nu Hick! almanackan men nått smörgåsbord ser jag inte men däremot Hick! ett groggbord.

Häller....håller nu på att testa de olika groggalternativen i ett högt glas Hick! med fyra g´n.

Lättgrogg skulle dé vara men varför känns mitt huvud så tungt?

Det var fyndigt att blanda in BIRA i lättgroggen.

Hick och godnatt!

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2010-03-01 14:20 #2 av: Lars-Olof

"Det finns bara en av mig och det är jag.

Det finns bara en av dig, och det är du.

Det finns bara två av oss - Eau-de-Vie!"

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2010-03-02 08:45 #3 av: Trint

Aj, aj. Har glömt att vända blad.

Anmäl
2010-03-02 12:30 #4 av: Lars-Olof

Då har du missat en hel dag. Tala om att kasta pengarna i sjön.

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2010-03-02 14:12 #5 av: Trint

Ska gottgöra denna blunder genom att stortitta en stund.

Per

Anmäl
2010-03-02 21:46 #6 av: Trint

Ha, bladet är vänt, handsken är kastad och groggen är lätt blandad. Mars har infunnit sig också hos mig. Denna månad ger jag tre herrar en honnör varje morgon.

Per

Anmäl
2010-03-03 00:15 #7 av: mondeo

#3 + #4
Som den snåla jäkel jag är så vände jag blad redan den 28 feb.

#5
Stortitta känns som ett nytt utryck och måste väl rendera i en rejält trött skalle?
Här kommer nog groggen att hjälpa till för återhämtning.

Att mars nu har blivit groggens månad känns bra, nu har det ju blivit legalt att ständigt gå omkring med ett groggglas i handen.

Från min lyckliga barndom, jag menar ungdom så minns jag väl när vi kompisar var på väg till folkparken på sommaren. I bilens baksäte laddade vi upp för kvällen med klassikern "rom o cola".

Fickljummen rom och cola i härliga små pappmuggar.

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2010-03-03 11:14 #8 av: Lars-Olof

#7

Pappmuggar, ja. Jag minns att hällde du i rommen först så släppte limmet i pappersmuggen. Om du inte var tillräckligt snabb med virket, fö'ståss. Jag menar det!

Det bästa var ju att komma över SJs pappmuggar, modell äldre. De var finurligt veckade och gjorda i ett stycke. Ett avslutat groggande kunde pappmuggen vecklas ut och användas som askfat till cigarren. Lite brandfarligt kan tyckas, men tufft!

En som vuxit opp!

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.