Allmänt

Thor Modéen och Johnny Bode

2010-03-08 00:04 #0 av: Lars-Olof

För ett tag sedan avslutade jag läsningen av Ingmar Norléns Jakten på Johnny Bode från 2003. Boken är en fantastisk skildring av Bodes liv - tror jag. Det är väldigt svårt att få grepp om vad som är sant eller inte. Jag tvivlar inte ett dugg på att Ingmar Norlén försökt pressa Johnny Bode på sanningen, men de svar han får kan både tolkas som ja eller som nej, eller som sant eller falskt, eller skryt eller förtal. Jag vet faktiskt inte helt enkelt, men en otroligt rolig bok är det. Vid några till

Ur kapitlet Rollen på bakgården
"Den enda filmroll han (Johnny Bode) står registrerad för är den som gårdssångare i lustspelet Smålänningar, som spelades in just i Småland sommaren 1935 med Thor Modéen, Sickan Carlsson och Sture Lagerwall i huvudrollerna, regi Gösta Rodin."

Nästa sanna historia hämtas ur avsnittet Hästen i våningen

"Var ska vi göra avstamp i myllret av brottsärenden? Kanske gå två år bakåt i tiden och hamna hemma hos skeppsmäklaren Walter Svensson, Stadsgården 18. Det var natten till midsommarafton 1934. Vad jag kan förstå var det här Johnnys (Bode) bana som brottsling inleddes på allvar.
Ett sällskap bestående av Johnny, komikern Thor Modéen, några balettflickor från Södran samt ett antal engelska sjöofficerare var inbjudna till skeppsmäklaren för nachspiel, som frampå småtimmarna blev tämligen blött. Nere på gatan stod en korvgubbe och frös med sin häst och kärra. Plötsligt fick Johnny idén att bjuda upp gubben på en whiskypinne.
-Äh, farbror, ta med hästen upp också!

Hela det upprymda sällskapet var snabbt med på noterna. Under mycket skratt och stoj lyckades man baxa upp hästen uppför trapporna och in i lägenheten. Johnny, som alltid skulle vara värst, klättrade upp på hästryggen och redd några varv medan Thor Modéen skuttade efter med ett uppmuntrande "hoppla, hoppla!"

Grannen inunder stördes av bullret och larmade polisen, som kom i ilfart med sirenerna påslagna.

Var göra av hästen? Jo, snabbt ut på balkongen med den!"

Om ni vill få reda på hur det slutade så får ni försöka få tag i boken, eller på annat sätt vädja till någon för att få fram sanningen om hästen.

Från kapitlet Fri men förföljd, kastar jag helt sonika ut detta stycke till läsarna:

"I Helsingfors träffade han (Johnny Bode) gamla vänner som var där på filminspelning, bland andra Thor Modéen, Georg Rydeberg och Artur Rolén."

 

Ja, mina vänner det var de tillfällen som Thor Modéen omnämns i boken. Jag kan för övrigt avslöja att även undertecknad har en del gemensamt med hr Johnny Bode. Men mer om det en annan gång...

 

Ingmar Norlén: Jakten på Johnny Bode - Skandalernas man.
Carlsson Bokförlag, 2003

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2010-03-08 00:06 #1 av: Lars-Olof

Mer om Johnny Bodes livsöden hittar du på

http://johnnybode.com/index.html

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2010-03-08 12:16 #2 av: mondeo

Det var intressant läsning. Vet väldigt lite om Jonny Bode.
Som den snuskhummer jag är så tänkte jag naturligtvis först på Bode och hans vita hanskar.................

Att han var lite av en skurk det har man ju också hört.

Kan verkligen tänka mig att Bode, Modéen och balettflickor är sant.

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2010-03-08 18:56 #3 av: Trint

Har länge varit fascinerad av Bodes karriär. Smäll på smäll, eget förvållat, men däremellan producerat klassiker. En del var glimrande, annat skräp. Fascinerande och sorgligt. Bode var vekrligen en främmande fågel i den svenska bassängen.

Har sökt boken, hittade den inte och glöde det hela. Tack för påminnelsen.

/Per

Anmäl
2010-03-08 18:58 #4 av: Trint

En film om Bode skulle väl kunna vara nåt?

/Per

Anmäl
2010-03-08 20:03 #5 av: Sven-Ake

Har i min ägor 4 cd med 78-varvs inspelningar av Johnny Bode.En gudabenådad sångare med en fantastisk textning i sina melodier.Tyvärr så levde han ett mycket märkligt liv.Johnny Bode avled 1983 i Malmö utfattig och bortglömd av svenska folket

Sven-Åke.

Anmäl
2010-03-09 12:26 #6 av: Lars-Olof

#3 Om jag är rätt informerad är et ev en ny upplaga på gång av boken.

Se länken i #1

 

 

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl