Allmänt

Unik inspelning med Thor Modéen

2010-04-01 13:17 #0 av: Lars-Olof

En unik grammofoninspelning med Thor Modéen har i dagarna hittats i Munkedal. Fyndet, en stenkaka, gjordes i kvarlåtenskaperna efter skådespelerskan frk Stina Bluhme, född i Alingsås. Rykten säger att Thor Modéen var väldigt betuttad i denna frk Bluhme.

Det var i sterbhuset efter skådespelerskan Stina Bluhme som den unika grammofoninspelningen hittades. Enligt uppgift är inspelningen från någon gång mellan 1934 och 1938. En sidan innehåller en melodi - "Lägg dina ägg i en och samma korg" och baksidan är en humoristk deklamation -  Trattgrammofonen.
Melodin Lägg dina ägg i en och samma korg är en mycket medioker melodi, som hr Modéen verkar kommit på själv. Texten är inte heller i någon vidare klass:

Du behöver inte känna någon sorg,
om du lägger dina ägg i en och samma korg.
Om du inte vet vem du ska välja,
får du nog förtreten svälja.
Skulle du inte göra rätt val,
så det enda du har kvar är skal.

Den humoristiska monologen är nog bland det lustigaste Thor Modéen presterat under sin karriär. Trattgrammofonen kan vara skriven av KarDeMumma.

"Kan ni svara någon gång? Jag blir tokig! Svara! Neej! Jag vill inte prata med disponenten! Jag är ute efter stift till min grammofon...Hallå! Nej, en vanligt trattgrammofon. Det kan jag väl inte veta...Det står Lux. Nej Lux. LUX! Jaså, det visste jag inte...Nu. Gästerna är på gång. Varför behöver ni veta det? Fjorton personer, men det hör väl ändå inte hit. Jag blir tokig!"

och så fortsätter det. Mycket rolig inspelning. Jag menar det!

 

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2010-04-01 20:26 #1 av: Trint

Den här upptäckten är inte ny! Stina Bluhme var bördig från Torsby och hennes anförvanter hittade redan i mitten på 60-talet dessa grammofonskivor som var sk provor vilka aldrig kommersialiserades.

Allt enligt en artikel i Värmlands Folkblad från den 1:a april 1966. För övrigt ett år då jag var mer intresserad av the Beatles än Thor Modéen vilken dock inte var mig obekant.

 

/Per

Anmäl
2010-04-02 12:03 #2 av: mondeo

En sådan upptäckt, och just här - i Munkedal alltså!

Fast jag måste nog börja med en rättelse, var det inte Åke Teofani Karlsson som var betuttad i den mycket attraktiva Stina Bluhme? Varje gång det hettade till så sa hon Hoppla, Hoppla.

Att man nu hittade denna "kaka" (sten) efter alla dessa år är ju fantastiskt.

Att den vackra frk Bluhme tillbringade sina sista levnadsår just här i Munkedal är inte så konstigt, här samlas det vackra folket.

Det ska bli väldigt intressant att få lyssna på skivan, jag har några små askar med stift i fall det skulle fattas.

Rimmen är helt i min smak:

"Du behöver inte känna någon sorg,
om du lägger dina ägg i en och samma korg".

Monologen på sida B, ja vad ska man säga?

Att dessa unika inspelningar skulle ha vandrat till Munkedal via Torsby på 60-talet det är ju en nyhet, Pyramidon!  

Och att allt detta sker på 1:a april det är ju en händelse som ser ut som en tanke.

 

 

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2010-04-02 12:56 #3 av: Lars-Olof

Detta med Torsby var helt nya uppgifter för mig. Det ska jag notera.

 

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.