Allmänt

Colorado claro! - En cigarr-replik. (Kalender:maj)

2010-05-02 23:42 #0 av: Lars-Olof

Här förvarade far sina cigarrer, säger Lars Modéen, och visar upp en plåtburk med texten Flor de Brasil på locket. Vi är på besök hemma hos Margareta Perby, Thors dotter, och Lars. De visar oss familjens klenoder alltifrån mjölkkannan, kaffekopparna till den gamla visselpipan, som Thors far använde när han utförde sitt stinsjobb i Kungsör. Men det är som man brukar säga en annan historia. Nu gäller det cigarrer.

 För Thor Modéen var cigarren ett viktigt attribut. Jag tror att i majoriteten av hans filmer, så nog hittar vi en cigarr i munnen på hr Modéen. Om inte han puffade, så gjorde säkert någon skådespelarkollega det. Det epitet vi använder i dag på våra klassiska filmer kunde ha säkert blivit "cigarrfilmer" istället för pilsnerfilmer, om rätt sponsor funnits.

En av de mest minnesvärda cigarrscenerna med hr Modéen är när han simmar och röker cigarr samtidigt. Från en av de roligaste "cigarrfilmerna" över huvudtaget - filmen 65, 66 och jag.

Och i Pensionat Paradiset ställer ju en förlupen och brinnande cigarr till en av de festligare scenerna. Jag tänker på när fröken Kajsa Lovander krökar till hos baron de Planche, och slänger en brinnande cigarr i en fåtölj och så kommer fröken Margit in och sätter sig på den...ja ni förstår vad tokigt det blir.

Och i slutscenen från samma film, utbrister Don Carlos Colorado claro när han vill göra processen kort med baron de Planche. Colorado claro beskriver täckbladets färg på cigarren, och i detta fall är det ljusbrun. Ser ni sammanhanget?

"En cigarrs modell kallas facon, eller rätt och slätt fason på svenska". I Örjan Westerlund och Jerry Lindahls En handbok Cigarr får man reda på det mesta som är värt att veta om cigarrer. Hur cigarren kom från indianerna till Sverige och hur en cigarr blir till och konsten att njuta av sin cigarr.  

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2010-05-04 12:53 #1 av: mondeo

Tack för denna mycket intressanta artikel. Det finns ingen ände på vad man kan lära sig ifrån en Pilsnerfilm.

Jag minns också gärna scenen ur PP när Margit (Greta Ericson) sätter sig på cigarren.
Scenen efter klär hon ju av sig, se det var en riktig pudding det!

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2010-05-04 16:01 #2 av: Lars-Olof

...ja, och hon hamnar så småningom i samma garderob som fabrikör Agaton Pålsson, och när pensionatsvärdinnan Elvira Pettersson (Julia Ceasar) upptäcker dessa, så utbrister hon: Mormon!

En av de mest klassiska filmrepliker i svensk film någonsin, menar... 

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2010-05-05 00:44 #3 av: mondeo

Lyckliga Pålsson som får trängas med Margit och som han säger: "Den som vore det ändå" (Mormon alltså).

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2010-05-06 12:42 #4 av: Lars-Olof

va fan, Mondeo! Har du sett filmen?

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2010-05-06 13:21 #5 av: mondeo

#4
Nej, Nej, det är ren hörsägen.

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2010-05-06 16:48 #6 av: Lars-Olof

Puh!

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl