Allmänt

Thor Modéen-kalender augusti 2010

2010-08-05 12:59 #0 av: Lars-Olof

Augusti är kräftmånaden framför alla. Och det kan vi tacka Fiskeriförordningen och kräftpesten (?) för. Kräftfiske var inte tillåtet förrän i början på augusti, pga kräftpesten som drabbade Sverige i slutet av 1800-talet. Numer kan vi äta kräftor året om, vilket inte är lika spännande. Thor var känd som en stor konsument av kräftor.

I den underbara filmen Augustas lilla felsteg från 1933 får vi vara med om en fantastisk kräftfest. Som av en händelse började inspelningarna strax efter kräftpremiären 1932, och resten kan ni nog förstå. Jag tror inte det var vatten i glasen...

Under inspelningar av En stilla flirt (1934) skedde inspelningarna under juli-september 1933. Det finns en, i kräftkretsar, berömd bild på Thor mumsandes kräftor mellan tagningarna. (Se sid 119 i boken Strålande tider, härliga tider av Ulf Kjellström.) 

I det modéenska hemmet var det vanligt att gästerna tilldelades ett kräftpoem på sin plats vid kräftbordet. Här följer några kloka ord.

 

Den verklige kräftexperten
känner honorna på stjärten

 

Jag söker efter en dummer
som förväxlat mig med en hummer

 

Sältan, smaken och doften av dill
är ett kulinariskt killekillekill

 

Makan skiljer sig från maken
med den formen hon har på baken

 

Först är de svarta sen blir de röda
och när de är röda, ja då är de döda

 

Kräftans vackraste nekrolog
är att käka minst ett tjog

 

Smaklig spis! 

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2010-08-09 17:20 #1 av: Lars-Olof

 ”En av fars favoriträtter var kräftor. Han fiskade dem gärna själv när han hade möjlighet. Mor bakade ett vitt bröd till bete, kräftorna gillade det och fångsten var ofta riklig.
 Sommaren 1929 fick mor och farmor Anna en idé. Det var vanligt att man konserverade bär, frukt, kött och grönsaker med sk hermetisk konservering = lägga på glasburk och hetta upp.
 Om man nu kunde konservera frukt, kött mm, skulle det gå med kräftor? Det kunde bli en överraskning till Thor och kommande gäster vid julbordet. Sagt och gjort, innehållet på konserveringsapparaten utökades med ett antal burkar med nykokta kräftor i spad.

 När julbordet dukades fram öppnades alla burkarna utom en. En av gästerna var Jules Sylvain, han trodde inte sina ögon – ”höll på att få slag” berättar Thors hustru Margareta i en tidningsartikel från 1972. Övriga gäster var Pessimisten Eric Abrahamsson*, teaterdirektören Björn Hodell, författaren och kompositören Karl Ewert samt konsul Jean Jansson.
  Burken som ej öppnades stod kvar och följde med mor i många år. En dag tog nyfikenheten över och mor drog i gummiringen och öppnade burken. Detta var någon gång i slutet på 1970-talet. Då gick det definitivt inte att äta kräftorna och den röda färgen var borta.”

Texten är skriven av Margareta Perby, Thors dotter, i samband med att vi att arbetade med årets kalender. Margareta fortsätter.

”Kom att tänka på, man kokar inte kräftorna med pilsner i spadet, den häller man i när spadet är ljummet eller när kräftorna tinat och låter dem dricka, så att säga.”

*Optimisten och pessimisten var programmet som fick hela landet att stanna en gång i veckan under 30- och 40-talet. Ludde Gentzels muntra optimists samtal med Eric Abrahamsons dystra pessimist blev till ett av radions genom tiderna mest åhörda program. Dialogerna med dagsaktuella ämnen författades av sportreportern Helge Härneman. 

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2010-08-09 21:06 #2 av: mondeo

Universitetstudierna fortsätter, vad får man inte lära sig på denna sida - konserverade kräftor?

"Koka dom inte i pilsner utan häll i senare och låt dom dricka??
Du milde!
Underbart!

Det framgår inte om de första burkarnas innehåll gick att äta?

Eric Abrahamson var väl en mycket nära vän till Thor?
"Pessimisten" var ju med i de flesta av "Tosses" filmer.

"Rat Pack" i USA var ju Sinatra, Martin, Davis Jr, Bishop och Lawford.

Motsvarigheten i Sverige var väl:
"Pilsner Pack", Modéen, Abrahamson, Botvid och Söderblom.

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2010-08-10 00:34 #3 av: Trint

En gång för länge sedan var jag 11 år och tillbringade en del av mitt sommarlov hos mormor i en liten by i Lappland. En syster till mormor (=min mammas moster) boende i Småland, kom med tåg upp till sin hemby och hälsade på.
Systern/mostern visade sig medföra två större konserburkar fyllda med kräftor. Jag har inget minne av att jag fick smaka på de små djuren men jag minns tydligt de två burkarna med innehåll.

/Per

Anmäl
2010-08-10 13:04 #4 av: Lars-Olof

#2

Vi pratar 6-Pack pilsner. Jag menar det!

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.