Pilsnerfilm på bio

Fästmö uthyres på söndag 27 februari!

2011-02-13 16:37 #0 av: Lars-Olof

Nej, vi har inte startat en förmedlingsbyrå här på pilsnerfilm.ifokus.se, utan det är fråga om Thor Modéens sista film från 1950. Cinemateket visar filmen på söndag 27 februari, kl 18.00.

Cinemateket har den goda smaken att visa den nyrestaurerade Fästmö uthyres från 1950 med Eva dahlbeck, Karl-Arne HOlmsten, damar Ebbesen och Thor Modéen.

Nedan beskrivs filmens handling.
Personalen på en juridisk byrå i Stockholm står plötsligt utan arbete. Chefen har häktats för förskingring och byrån hotas av konkurs. På initiativ av den kvinnliga sekreteraren, den unga, vackra och driftiga Margit Berg, beslutar personalen att starta en alltjänstfirma. Från den skall man t ex kunna beställa barnpassning, blombevattning, köstående, fjärde man i bridge, privat spaning och personkontroll. Företaget döps till "VI KAN" och Margit väljs till direktör. Förutom henne består "VI KAN" av den försvunne advokatens gamla bokhållerska fröken Lauritz, de två unga notarierna Mårtensson och Hellman samt springpojken Vicke.
Tack vare en omfattande reklamkampanj får den nya firman en god start och...

...vi vill ju inte avslöja allt - se den tokroliga film på Cinemateket.

 

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2011-02-27 17:06 #1 av: Lars-Olof

Nu laddar vi för Tosses sista film. Det ska bli spännande, men samtidigt lite tragiskt - det är ju hr Modéens sista roll inför filmkameran.
Filmen spelades in under november/december 1949, och hade premiär i augusti 1950. Den hade dock inte stockholmspremiär förrän april 1951. Varför det?

Nu är det bara två timmar kvar...

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2011-02-27 23:57 #2 av: Lars-Olof

En riktigt storvulen film! Gedigna insatser av alla inblandade. Eva Dahlbeck och Karl-Arne Holmsten matchar varandra ypperligt.

Thor Modéen gör sin sista roll framför filmkameran tillsammans med Dagmar Ebbesen, Marianne Löfgren och Stig Järrel spelandes bridge. Thor levererar några duktiga repliker. Vad sägs om denna?

Majorskan Pålman (Marianne Löfgren) heller upp en lättgrogg till översten (Thor Modéen), när översten utbrister:
"Och lite vatten - jag ska ju inte bada"

Håll utkik efter nästa visning!

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2011-02-28 10:29 #3 av: mondeo

Tack för denna recension.

Förstår att detta var stort. Det känns skönt att höra att hr Modéen höll stilen in i det sista.

Det är bara att hålla alla tummar och tår att den så småningom kommer på DVD.
Hade hoppats att Cinemateket i Göteborg (som är lite närmare för mig) kanske någon gång skulle visa en film av denna dignitet men icke. Gick i genom programmet hela våren men inte en vettig film, får kanske ta och kontakta dom.

En reflektion:

Det kommer lite storfilmer då och då, kan det vara en tillfällighet eller är det de idoga arbete från många av oss filmälskare runt om i landet som äntligen ger utslag? Jag vill ju tro det. 

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2011-02-28 11:45 #4 av: Lars-Olof

Det idoga arbete är väsentligt och den avgörande faktorn om filmen överhuvudtaget ska restaureras och visas.

Ligg på och önska filmer via Cinemateket, är min uppmaning.

För övrigt kan jag meddela att förfilmen "Skarpsill går till" är ett måste för er västkustbor. Se den på Filmarkivet.se, uppmanar

 

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.