Pilsnerfilm på bio

Pensionat Paradiset på Cinemateket!

2011-02-10 23:03 #0 av: Lars-Olof

Äntligen är det dags för Pensionat Paradiset på biograf. Cinemateket i Stockholm har den goda smaken att visa Sveriges mest utskällda film från 1937 med bl a Thor Modeen, Julia Caesar och Folke Helleberg.

Fredag 25/2 kl. 18.00 inleds visningen av Sveriges mest utskällda film, Pensionat Paradiset.

Pensionat Paradiset är pilsnerfilmens vagga. Ni som inte sett den tidigare har nu en ypperlig att tillsammans med TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet (Thor Modéens vänner) sjunga med i musiknumret En äkta mexikanare.

Nedan beskrivs filmens handling.
Vi far med en sjungande och spelande skärgårdsbåt till Pensionat Paradiset ute i Stockholms skärgård. Unga Margit Pettersson, dotter till pensionatsinnehaverskan, Elvira Pettersson, pratar med sin mer eller mindre fästman, den unge montören Eric som uppfunnit och patenterat en ny karburator till en utombordsmotor, med vilken han hoppas vinna en kommande tävling. Fru Pettersson avbryter idyllen och antyder att Margit bör hålla sig till en viss baron de Planche, som gästar pensionatet och som värdinnan anser vara förmögen.
Portieren Svärd delar ut dagens tidningar och fröken Cronblom börjar läsa sitt exemplar med första kommentar: "Det var rysligt så få döda det var i dag, då!" Därefter meddelar hon att enligt tidningen skall fru Petterssons svåger, den argentinske sångaren Don Carlos komma på besök. Fru Pettersson har aldrig träffat honom tidigare. Don Carlos har skänkt en pokal och 10.000 kronor till pris åt den stundande tävlingen med racerbåtar.

...mer avslöjar jag inte...

Se Cinematekets länk

http://www.sfi.se/sv/Cinemateket/Stad/Stockholm/?date=2011-02-25&title=Pensionat%2bParadiset%252c%2bWeyler%2bHildebrand

Jag menar det!

 

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2011-02-11 19:23 #1 av: mondeo

Detta är en framgång för oss maltdryck..........

Jag var i Hyssna Bygdegård (utanför Borås) i går kväll och höll ett föredrag och sedan visade jag, den där filmen, vad den nu hette?
Tror att det var femtielfte gången jag såg den, ser redan framemot femtitolfte gången!

Versionen på Cinemateket är den med nasistskämtet?
Vad var det ordagrant?

PS. Uppskattar att du valde att nämna de tre tyngsta och viktigaste namnen i denna rulle. DS

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2011-02-12 11:22 #2 av: Lars-Olof

#1

Ordagrant? Jo, jag menar det!

Vad jag förstår så är det den nyrestaurerade versionen "Skärgårdskavaljerer", som visades på Filmfestivalen i Göteborg förra året, och blir det ju med nazistskämtet.

 

 

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2011-02-13 13:16 #3 av: bowisen

Jag kollade lite på Cinematekets hemsida för att se om jag eventuellt kunde köpa biljett via nätet. Det visade sig då:

  • För att köpa biljett måste jag bege mig till Filmhuset på Gärdet. Lite dålig service i detta teknikens tidevarv tycker jag.
  • Man måste vara medlem i Cinemateket och inte heller detta medlemskap kan köpas via nätet. Det jag reagerar på är motiveringen till medlemskravet, nämligen att nånga filmer visas ocensurerade. Är inte Svenska Filminstitutet, som tydligen står bakom Cinemateket, informerade om att vuxencensuren har upphört och att det därför borde räcka att man fyllt 15 år. Jag har ingenting emot medlemskravet i sig men tycker att man bör motivera detta på ett korrekt sätt.

 

Anmäl
2011-02-17 15:16 #4 av: Lars-Olof

#3

Om du vill ha assistans, så kan undertecknad vara behjälplig.

För övrigt kan jag meddela att familjen Modéen kommer att närvara.

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2011-02-21 14:25 #5 av: Lars-Olof

...och efter föreställningen ska vi rulla hatt...

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2011-02-26 20:51 #6 av: Lars-Olof

Å, vad vi rullade...

Det blev en minnesvärd tillställning. TOFS delade ut blad innan föreställningen med texten till Äkta mexikanare. Tyvärr var det inte riktigt någon som vågade sjunga med under sångnumret.

Det tidigare bortklippta nazistskämtet fick vi nu höra i sin helhet. i de versioner som visats på tv för några år sedan var denna del opassande och följaktligen bortklippt.

Nazistskämtet?
Bergström beger sig till pensionatet för att stänga av strykjärnet  som systern Lotta glömde på, när hon i all hast lämnade pensionatet efter attt sagt upp sig. När Bergström smyger in i hallen blir han störd av en papegoja som ropar "Ta av hatten, gubbtjuv." Bergström blir skrämd och ropar "Va, vem där?"
"Klara. Bara Klara", svarar papegojan.

"Tyst med dig annars jag skickar tillbaka dig till Hitler!"

Ja mina vänner - så gick det till i slutet på trettiotalet. Jag menar det!

 

 

 

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.