Omeletten ska vara "dräglande"! - April 2010
April månads kalendertext till Thor Modéen-kalender 2010. Om ni får ägg över i påsk kanske ni ska prova att tillaga Omelette Naturelle. I Bullens Kokbok hittar du ett recept som ingående beskriver hur du tillagar din omelette på bästa sätt och får den dräglande. Knäck ett ägg, eller flera och lycka till. Skal! Nedan hittar du hela recept enligt Bullen själv.
Omelette Naturelle
Man räknar med
två hela ägg
per person och dem vispar man i en skål, ett litet tag, tillsammans med
en nypa salt.
Under tiden låter man
en klick smör
smälta långsamt i pannan (till två ägg kan man räkna med en klick, stor
som en valnöt) och innan smöret blir brunt, eller just då det skall till
att bryna, slår man i smeten. Man rör med en gaffel i det, så att inget
fastnar i botten, och då smeten börjat "taga" makar man den nedåt ena
kanten på omelettpannan och lutar samtidigt på pannan så att en del av
omeletten kommer att ligga uppåt pannans sida. I det läget få omeletten
steka färdig. Man lyfter därvid lätt på pannan över lågan och genom små
slag med knytnäven antingen mot pannans skaft eller mot armen som
man håller pannan med får man så småningom omeletten att vika ihop
sig. Man kan också maka ihop den till den önskade formen med gaffeln.
Sedan tar man serveringsfatet i vänstra handen, vänder högra handens
flata mot himlen, griper om pannskaftet underifrån och stjälper upp
omeletten samt putsar av den om så behövs.
Obs! Omeletten får ej gräddas för hårt! Den bör vara lös invändigt…
fransmännen säger "baveuse", vilket betyder dräglande. Fult men
betecknande!
(recept från Bullens Kokbok, 1930)
Och avslutningsvis - äggstranummer:
-Ta ett ägg och var som en människa!
-Ägget kan tagas på mångahanda vis, den knyter sig i magen som svansen på en gris
-Din skal, är min skal, är alla vackra flickors skal. (Från vilken film?)
Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet
Bullens recept är så himla roliga. Hans språk på hur man skall göra, mått med mera är verkligen en utmaning
Härliga Bullen, längtar verkligen efter en "Bonnis" omelett. Tror att
t o m jag som inte är någon fena i köket kan klara detta.
Behöver något stärkande efter några veckors Bältros. Håller verkligen med Lena PH - det gör ont, det gör ont.
"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"
På vilken sida i Bullens Kokbok hittar jag receptet på bältros?
Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet
#3
Jodå, på sidan 123 står - Man tager en bält och blandar med smör sedan hackar man en ros……………………………….
"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"
Hujedamej, låter inge' vidare…
Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet