Allmänt

Omeletten ska vara "dräglande"! - April 2010

2010-04-02 13:26 #0 av: Lars-Olof

April månads kalendertext till Thor Modéen-kalender 2010. Om ni får ägg över i påsk kanske ni ska prova att tillaga Omelette Naturelle. I Bullens Kokbok hittar du ett recept som ingående beskriver hur du tillagar din omelette på bästa sätt och får den dräglande. Knäck ett ägg, eller flera och lycka till. Skal! Nedan hittar du hela recept enligt Bullen själv.

  

Omelette Naturelle

Man räknar med

två hela ägg

      per person och dem vispar man i en skål, ett litet tag, tillsammans med

en nypa salt.

      Under tiden låter man

en klick smör

      smälta långsamt i pannan (till två ägg kan man räkna med en klick, stor

      som en valnöt) och innan smöret blir brunt, eller just då det skall till

      att bryna, slår man i smeten. Man rör med en gaffel i det, så att inget

      fastnar i botten, och då smeten börjat "taga" makar man den nedåt ena

      kanten på omelettpannan och lutar samtidigt på pannan så att en del av

      omeletten kommer att ligga uppåt pannans sida. I det läget få omeletten

      steka färdig. Man lyfter därvid lätt på pannan över lågan och genom små

      slag med knytnäven antingen mot pannans skaft eller mot armen som

      man håller pannan med får man så småningom omeletten att vika ihop

      sig. Man kan också maka ihop den till den önskade formen med gaffeln.

      Sedan tar man serveringsfatet i vänstra handen, vänder högra handens

      flata mot himlen, griper om pannskaftet underifrån och stjälper upp

      omeletten samt putsar av den om så behövs.

      Obs! Omeletten får ej gräddas för hårt! Den bör vara lös invändigt...

      fransmännen säger "baveuse", vilket betyder dräglande. Fult men

      betecknande!

                     

(recept från Bullens Kokbok, 1930)

 

Och avslutningsvis - äggstranummer:

-Ta ett ägg och var som en människa!

-Ägget kan tagas på mångahanda vis, den knyter sig i magen som svansen på en gris

-Din skal, är min skal, är alla vackra flickors skal. (Från vilken film?)

 

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2010-04-07 11:59 #1 av: Kaj

Bullens recept är så himla roliga. Hans språk på hur man skall göra, mått med mera är verkligen en utmaning

Anmäl
2010-04-15 11:24 #2 av: mondeo

Härliga Bullen, längtar verkligen efter en "Bonnis" omelett. Tror att
t o m jag som inte är någon fena i köket kan klara detta.

Behöver något stärkande efter några veckors Bältros. Håller verkligen med Lena PH - det gör ont, det gör ont.

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2010-04-16 00:41 #3 av: Lars-Olof

På vilken sida i Bullens Kokbok hittar jag receptet på bältros?

 

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl
2010-04-16 11:16 #4 av: mondeo

#3
Jodå, på sidan 123 står - Man tager en bält och blandar med smör sedan hackar man en ros.....................................

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2010-04-17 20:58 #5 av: Lars-Olof

Hujedamej, låter inge' vidare...

Grosshandlare Lindberg
TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.